*Nettavisen* Nyheter.

– Ebola-utbruddet er ute av kontroll

ADVARSLER: En fane advarer mot ebola i byen Monrovia i Liberia. Foto: Jonathan Paye-layleh (Ap)

Ebola-epidemien er ute av kontroll og kan spre seg til andre deler av verden, mener generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge

30.07.14 20:12

Oslo (NTB): – Det er grunn til bekymring. Det er det største utbruddet av ebola noensinne. Det er ute av kontroll og kan spre seg til andre deler av verden, sier Thommessen til NTB.

Ebolaviruset har hittil tatt livet av over 670 mennesker i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Viruset har også dukket opp i den nigerianske byen Lagos.


Kriseutvalg
Storbritannia hadde onsdag et møte i regjeringens kriseutvalg for å se på hvilke tiltak som må gjøres ved et mulig utbrudd i Storbritannia.

Overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet sier imidlertid at det er lite sannsynlig at viruset vil spre seg til Europa eller Norge.


Klikk på bildet for å forstørre.

SIERRA LEONE: Helsepersonell ved sykehuset i Kenema i Sierra Leone tar blodprøve av en person mistenkt for å være smittet av ebola-viruset. Over 600 mennesker i Guinea, Liberia og Sierra Leone har død av viruset etter utbruddet i februar. Foto: Stringer (Reuters)


Teoretisk sjanse
- Teoretisk kan man tenke seg at det kommer en smittet person til landet, og da vil vi legge personen i isolat og følge opp alle som har vært i kontakt med vedkommende.

Folkehelseinstituttet følger Verdens helseorganisasjons (WHO) reiseråd, som ikke fraråder reiser til de rammede landene.

– Men vi fraråder reisende å være i kontakt med syke folk og å ikke spise kjøtt fra dyr som kan ha vært smittet. Har man vært i disse landene og returnerer til Norge syk, må man ta kontakt med lege, sier Hauge.

Kjemper mot ebola
Den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund er i ebola-rammede Liberia der han skal organisere frivillige til Liberia, Sierra Leone og Guinea for å spre informasjon om viruset i et forsøk på å forhindre spredning.

Det er organisasjonen Making Change som står bak prosjektet.

Jeg vil ikke si jeg er redd, men jeg har tanken på at jeg kan bli smittet i bakhodet hele tiden, spesielt med tanke på familien. Jeg tar alle forholdsregler for å være på den sikre siden, men man kan aldri være 100 prosent sikker, sier han.


Klikk på bildet for å forstørre.

MONROVIA: Kenneth Bjerkelund har tidligere vært i Liberia og kjenner stammefolket i landet godt. Han håper å kunne bidra til at lokalbefolkningen får tillit til vestlig medisin. Her fotografert i Monrovia i Liberia. Foto: Privat (NTB scanpix)


Mange leger slutter å jobbe fordi de er redde for å bli smittet, ifølge Bjerkelund.

– Helsepersonell her er redde. Mange har blitt smittet og flere fratrer jobbene sine i frykt for å bli smittet. Da jeg landet på flyplassen, tok de temperaturen på alle som skulle inn i landet, og ansatte hadde verneutstyr på seg, sier han.

– Kan gjøre en forskjell
Sjef for den norske militærmisjonen i NATO, Robert Mood, er også rådgiver for organisasjonen Making Change. Han sier han er urolig for Bjerkelund, men tror forsvarsveteranen kan være med på å utgjøre en forskjell.

– Hvis noen kan ta vare på seg selv og utgjøre en positiv forskjell, så er det Kenneth. De med forsvarsbakgrunn er akkurat den typen mennesker som du trenger i krisesituasjoner. De har en evne til å få et raskt overblikk og gå inn og gjøre noe med det, sier Mood til NTB.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.