RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

– En fare for ytringsfriheten

Sist oppdatert:
John Christian Elden kaster seg inn i Se og Hør-debatten om bildene av Tone Damli Aaberget og Aksel Hennie.

(SIDE2:) I sin faste spalte i magasinet Minerva fyrer John Christian Elden av hard skyts mot Se og Hør. Årsaken er at bladet påberoper seg ytringsfrihetens kriterier når de forklarer hvorfor de har snikfotografert Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge i en periode.

- Se og Hørs siste oppslag er bare et av mange eksempler på at den egentlige ytringsfriheten forsøkes utvannet til fordel for å spionere på personlige forhold. Denne misbruken kan bli ytringsfrihetens verste fiende, sier John Christian Elden til Side2.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Se og Hør har hatt en rekke artikler med bilder av Damli Aaberget og kjæresten Aksel Hennie den siste tiden. Tone Damli Aaberges manager, David Eriksen, sa til VG for kort tid siden at hun har fått nok av det de oppfatter som fotfølging.

Vil vurdere søksmål
- Det har kommet til et punkt hvor vi er nødt til å gjøre noe. Nå vil vi klage Se og Hør inn for Pressens faglige utvalg (PFU) og sammen med Tone og advokat vil jeg vurdere søksmål, sa David Eriksen, Tone Damli Aaberges manager, til VG.

Til Side2 fortalte Eriksen at Tone Damli Aaberge var sint og lei seg over oppslagene og at hun aldri var blitt kontaktet av bladet i anledning bildene.

– Dette har pågått i seks uker, sa Eriksen.

Se og Hørs sjefredaktør Harald Haave har sagt at bladet står helt inne for det de har trykket om Norges hotteste kjendispar.

HER KAN DU LESE HELE ELDENS SPALTE

Sammenlikner med Russland
I sin spalte i Minerva skriver Elden at Se og Hørs argumenter er de samme som også brukes om situasjonen i Russland der journalisten Natalia Estemirova ble drept fordi hun forsøkte å bruke ytringsfriheten til å avdekke og dokumentere brudd på menneskerettighetene i Tsjetsjenia. Samtidig refser han norske medier generelt for å være mer opptatt av Aaberget enn av Estemirova-saken.

- I Russland blir idéen effektivt forhindret ved at folket ikke skal være kjent med den og derfor heller ikke etterspørre den. I Norge mister folket respekten for idéen, og dels roper på og dels har stor forståelse for behovet for å innskrenke publiseringsfriheten, skriver han.

- Jeg vil stå på barrikadene for ytringsfriheten, men jeg vil også stå på barrikadene for privatlivets fred. De to barrikadene passer godt sammen, sier Elden til Side2.

Han understreker at han ikke har noe oppdrag i Aaberget-saken, men at han har gjort seg sine refleksjoner som kronikør.

Tjessem-saken
Elden nevner også Se og Hørs sak der de viderebringer at stesønnene til Marit Tjessem har anmeldt henne for tyveri i arvestriden. Striden gjelder fire bilder som bobestyrer har uttalt at han mener er i trygg forvaring hos Marit Tjessem.

Den saken ble heller ikke godt mottatt av Slottet som gikk til det sjeldne skritt å uttale seg.

– Vi oppfatter dette som et overtramp. Vi synes det er beklagelig at motparten bruker Se og Hør for å ramme kronprinsessens mor, Marit Tjessem. Denne gangen kan vi ikke la denne fremstillingen stå uimotsagt, sa kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Side2.

LES MER:Slottet: – Dette er et overtramp

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere