*Nettavisen* Nyheter.

– Endelig fikk jeg lov

The Gathering: Astrid Tellnes (17) fra Bergen er på plass på The Gathering i Vikingskipet på Hamar. Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Astrid (17) har hatt lyst til å reise på datasamlingen The Gathering siden hun var 10 år gammel.

22.04.11 21:26

Når 5200 datafrelste personer samler seg i Vikingskipet i påsken for å dyrke sin lidenskap, så vil de fleste tenke at The Gathering er en gigantisk guttesamling.

320 jenter
Men praktisk talt midt i det enorme havet av gutter og datamaskiner sitter Astrid Tellnes (17) fra Bergen.

Hun er en av de 320 jentene som har valgt å bruke påsken i Vikingskipet på verdens største datasamling under ett tak.

– Jeg har generelt stor interesse for datamaskiner, svarer hun kontant på spørsmålet om hvorfor hun er her.

Dette er hennes første år, men ifølge henne selv har hun hatt lyst til å reise over fjellene helt siden hun var 10 år gammel.

I år fikk hun endelig anledningen til å reise, og tok turen sammen med ti venner og bekjente som hun sitter i en gruppe sammen med.

Søvnunderskudd
– Foreldrene mine syntes nok kanskje ikke dette var et passende sted å være for en jente, men nå har jeg fått lov, sier hun, og legger ikke skjul på at det sitter noen hjemme i Bergen og er småbekymret.

Det er særlig søvnen som bekymrer de der hjemme.

Det å sove på The Gathering er nemlig et gjennomgående problem hvert år. Det finnes i praksis ingen begrensninger hvor store høyttalere deltakerne kan ha med seg, og noen velger å ta med seg store PA-anlegg som dundrer ut høy musikk gjennom hele påsken.

– Jeg kommer nok til å spille alt for mye, og sove alt for lite, sier hun samtidig som hun gjør noen justeringer i spillet World of Warcraft som hun sitter og spiller.

– Jeg tror det kommer til å gå greit å sove her. Kanskje ute i teltene, eller så kan det hende jeg leier et rom en natt, sier 17-åringen.

Spennende program
Det er ikke bare spilling som er fokuset disse påskedagene.

– Jeg skal laste ned noen ting, snakke med folk og ikke minst gå på foredrag og seminarer. Det var flere spennende ting på programmet som jeg gleder meg til å høre, sier hun engasjert.

I løpet av påsken får nemlig deltakerne på The Gathering mulighet til å overvære en lang rekke foredrag. I år er temanene blant annet nanoteknologi, biologi, 3D-modellering, Windows og fremtidens teknologi.

«Piratskipet»
Ja, og så dukker Norges kanskje fremste ekspert på opphavsrett og fildeling opp, advokat Rune Ljostad fra advokatfirmaet Simonsen. De er de eneste i Norge som har konsesjon for å være piratjegere, og har trukket flere norske fildelere for retten.

Astrid frykter ikke at det skal legge noen demper på stemningen, i det som for noen år siden ble omdømt til «Piratskipet» av VG.

– Alle laster ned her, og sjansen for at det skal være meg som blir tatt er nok veldig liten, sier hun, og mener at advokaten trolig vil få en kjølig mottagelse blant de datafrelste ungdommene.

– Jeg ville ikke vært piratjeger her, sier hun med et smil.

Superlinje
Det er ingen tvil om at deltakerne på The Gathering har gode muligheter til å bedrive fildeling om de skulle ønske det.

Vikingskipet er i år koblet til internett med en internettlinje som ifølge arrangørene trolig er 50 prosent raskere enn den samlede kapasiteten hele Kina har til utenomverdenen.

Over denne nettlinjen kan deltakerne, i teorien, laste ned en datamengde som vil fylle 2,7 DVD-plater hvert eneste sekund.

I tillegg kommer et internt nettverk som vil kunne gjøre de fleste IT-sjefer grønne av misunnelse, og som muliggjør at alle deltakerne til enhver tid kan gjøre nøyaktig som de har lyst til.

Arrangørene bedyrer på sin side at piratkopiering har blitt en mye mindre del av arrangementet enn tidligere.

– Med de nettlinjene folk nå har hjemme, trenger en ikke lenger komme til The Gathering for å få tak i de tingene noen ønsker å laste ned.

– Derfor er folk nå her primært for å møte nye mennesker, spille, deltak i konkurranser og generelt dyrke sin lidenskap, sier pressesjef Simon Valvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.