RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Er som Nord-Korea

LØSLATT: Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt søndag morgen.
LØSLATT: Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt søndag morgen. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Mulla Krekar ble løslatt fra Kongsvinger fengsel like etter klokken 8.30 søndag. Livet bak murene sammenlignet han med å være i Nord-Korea.

Da bilen med Krekar hadde kjørt ut av fengselsporten, gikk han ut, satte seg på kne i snøen og bøyde hodet mot bakken. Han sa også noen ord til de mange journalistene som var til stede.

Saken oppdateres. Trykk F5 for siste versjon.

– Jeg vil takke alle betjentene her på Kongsvinger. Jeg takker alle jeg har truffet på biblioteket og på skolen. Alle er gode mennesker, men det er et dårlig system, slik som Nord-Korea, sa Krekar.

Han viste så fram et teppe han hadde laget der det sto «Til Kongsvinger fengsel avdeling A. Med hilsen M. Krekar».

– Jeg vil ikke svare på noen spørsmål, sa han og satte seg tilbake i bilen.

Krekar har sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for drapstrusler mot statsminister Erna Solberg (H) og tre kurdere. Han satt inne på avdeling Vardåsen, som er forbeholdt utenlandske innsatte.

Ble hentet

Det var blant andre flere bekjente av Krekar som ventet på ham utenfor fengselsporten. Ingen av dem ønsket å snakke med pressen og skjulte deler av ansiktet bak skjerf.

Krekars advokat Brynjar Meling var ikke til stede da Krekar ble løslatt, men uttalte til NTB lørdag at klienten hans gledet seg til å bli en fri mann.

– Han gleder seg naturlig nok og føler det er på tide. Han bærer preg av soningsforholdene, sa Meling til NTB lørdag.

Møter i retten tirsdag

Meling har utarbeidet en 20 sider lang klage på politiets vedtak om å tvangsflytte mulla Krekar til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Tirsdag klokken 9 starter saken i Oslo tingrett. Krekar skal selv stille i retten.

– Han vil legge fram sitt syn på saken og ønsker å svare på spørsmål, sa Meling til NTB lørdag.

Advokaten mener tvangsflytting til Kyrksæterøra, med tilhørende meldeplikt og forbud mot å krysse kommunegrensen, er et uforholdsmessig inngrep i Krekars liv. Han avviser også både gyldigheten av vedtaket og saksbehandlingen som ligger til grunn for det, og vil be retten oppheve det.

Familie

I stedet for å bli tvangsflyttet til Kyrksæterøra, vil Krekar søndag få mulighet til å reise hjem til familien sin i Oslo. Politiet vil vente med å iverksette vedtaket om tvangsflytting til Oslo tingrett har behandlet klagen fra Meling.

Etter at Krekar ble løslatt søndag, ville han imidlertid ikke svare på hvor han skulle.

Krekars kone og fire barn har bodd på hemmelig adresse mens han har sonet dommen i Kongsvinger fengsel. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere