*Nettavisen* Nyheter.

– Et angrep på ytringsfriheten

Foto: Pax forlag

- Arrestasjonen av Maria Amelie viser at papirløse i Norge ikke har ytringsfrihet, mener Norsk Folkehjelp.

13.01.11 09:39

- Arrestasjonen av Maria Amelie viser at papirløse i Norge ikke har ytringsfrihet. Måten dette ble gjort på gir et signal til papirløse at de bør fortsette å holde seg under jorden i stedet for å kjempe for rettighetene sine, sier Orrvar Dalby, konstituert generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

De kom torsdag morgen med en pressmelding om saken:

- Arrestasjonen av papirløse Maria Amelie er uakseptabel fremferd av norske myndigheter. Amelies søknad om asyl er fortsatt til behandling i UDI, allikevel velger Politiets Utlendingsenhet (PU) å arrestere henne, sier Orrvar Dalby - som også reagerer på tidspunkt for arrestasjonen.

- At Amelie ble pågrepet utenfor Nansenskolen i Nansenåret, rett etter å ha holdt et foredrag om papirløse, er et paradoks. Norsk Folkehjelp mener dette er et angrep på ytringsfriheten. Amelie er en profilert papirløs, dette sender signaler til andre papirløse om at de bør holde seg under jorden i stedet for å kjempe for rettighetene sine, sier Dalby.

Norsk Folkehjelp opplyser at de er en del av papirløskampanjen ”Ingen mennesker er ulovlige”, som siden høsten 2010 har kjempet for rettighetene til papirløse i Norge.

- Maria Amelie er et eksempel på gruppen med papirløse mennesker som har bodd i Norge i årevis uten grunnleggende rettigheter. Mange av disse lever under vanskelige kår og har mindre nettverk enn Amelie. Nå må norske myndigheter finne en løsning for disse menneskene, sier Dalby.

- Norsk Folkehjelp krever at norske myndigheter utarbeider bestemmelser som tydeliggjør at barns beste har forrang foran innvandringspolitiske hensyn, og at barn som har levd i Norge i fire år eller mer skal gis oppholdstillatelse sammen med medfølgende familie. Vi ber også Regjeringen om å utarbeide en bestemmelse som sikrer at mennesker, uansett alder, som har vært i Norge fem år eller mer gis opphold, sier Dalby.

Norsk Folkehjelp oppfordrer i en Facebook-aksjon om at alle til å vise sin motstand mot arrestasjonen av Maria Amelie, og behandlingen av papirløse i Norge, på demonstrasjonen utenfor Justisdepartementet i dag klokken 17.00.

De opplyser at det også vil være demonstrasjoner i andre deler av landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.