*Nettavisen* Nyheter.

– Et frisk pust i svensk politikk

Jonas Gahr Støre (AP9 mener svenskene sender et viktig signal. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Sveriges nye regjering sender et signal om en ny politisk filosofi som vil merkes i Norden, mener Jonas Gahr Støre (Ap).

03.10.14 12:52

– At Miljöpartiet har fått så stor plass i regjeringen, er spennende, sier Ap-lederen til NTB.

Les også: Löfvens regjeringskabal er klar

Av i alt 24 statsråder kommer 6 fra Miljöpartiet (MP), og 12 av de nyutnevnte ministrene er kvinner.

– Det er interessant at Löfven har en så sterk holdning når det gjelder å styrke likestilling, velferd og det sosiale Sverige koblet med tiltak for å få arbeidsløsheten ned og produktiviteten opp, framholder Støre, som regelmessig har kontakt med Löfven.

Ny politisk filosofi

Støre mener Löfven sender et viktig signal.

– Det vitner om en helt annen politisk filosofi enn den vi har sett gjennom åtte år med borgerlig regjering, der arbeidsløsheten har gått kraftig opp og velferden er svekket, mener han og peker på at Sverige er det landet i OECD som har opplevd raskest økning i sosiale forskjeller de siste årene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hilde Opoku (MDG) er godt fornøyd med at Miljöpartiet har fått gjennomslag for sin kjernesaker. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


Gratulerer sitt svenske søsterparti

Miljøpartiet gratulerer sitt svenske søsterparti med regjeringsdannelsen i Sverige.

– Vi er godt fornøyd med at Miljöpartiet har fått gjennomslag for sin kjernesaker som jernbane, miljø og klima og skole, både i regjeringsplattformen og i fordelingen av statsrådsposter, sier Miljøpartiet De Grønnes talsperson Hilde Opoku.

Löfven bør også berømmes for høy kvinneandel i regjeringen, mener hun.

– Sverige har ikke samme tradisjon med kvinnelige ledere som vi har, sier Opoku.

- Bra start

– I forhold til valgresultatet kunne de endt med tre ministre, sier professor i statsvitenskap Henrik Oscarsson til NTB.

Det er første gang siden opprettelsen for 33 år siden at Miljöpartiet (MP) inntar regjeringskontorene.

Bortsett fra den nye kulturministeren, den tidligere programlederen Alice Bah Kuhnke fra MP, inneholder listen over statsråder få overraskelser, mener Oscarsson.

– Det er en blanding av gammelt og nytt. Det finnes mye erfaring blant dem, sier han.

– Listen viser også at det satses veldig på næringsdepartementet, mener han.

Ifølge professor i statsvitenskap ved universitetet i Göteborg er listen over ministre blant de lengste han har sett i svensk politikk. Til nyhetsbyrået TT gir han den nye regjeringen karakteren fire.

– Jeg tar en sjanse, sier han og advarer om at karakteren kan falle om et år.

– Men Löfven har vist mot ved å slippe inn så mange uprøvde krefter og viser dermed en vilje til å åpne parti- og regjeringsbunkeren for ulike samfunnskrefter, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Erna Solberg gleder seg til å fortsette den politiske dialogen med Sveriges nye rødgrønne regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


Ser fram til å samarbeide med Löfven

Statsminister Erna Solberg gleder seg til å fortsette den politiske dialogen med Sveriges nye rødgrønne regjering.

– I fellesskap vil vi søke å utvide og fordype våre to lands forbindelser og samarbeid ytterligere, sier Solberg til NTB.

Torsdag ringte hun Löfven og gratulerte ham som Sveriges nye statsminister. De to skal møtes i Stockholm under Nordisk Råds sesjon i slutten av oktober.

– Sverige er en av Norges aller viktigste partnere på helt sentrale områder. Samhandelen er betydelig, og næringsforbindelsene er tette. De siste årene er samarbeidet også blitt mer omfattende og inkluderer nære forbindelser innenfor utenriks- og sikkerhetspolitikk. Det dreier seg om to land og to folk som står hverandre svært nært og hvor forbindelsene stadig blir styrket, sier Solberg.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag