*Nettavisen* Nyheter.

– Etterforsker om terrorcelle står bak flymysterium

ETTERFORSKER: Malaysias statsminister Najib Razak (til høyre) og transportminister Hishammuddin Hussein under en pressekonferanse i Kuala Lumpur International Airport 15. mars. Foto: Damir Sagolj (Reuters)

En teori om at en malaysisk terrorcelle står bak forsvinningen av det savnede Malaysia Airlines-flyet blir nå etterforsket, ifølge Sunday Telegraph.

16.03.14 12:35

Kuala Lumpur (NTB): Bakgrunnen er opplysninger den terrordømte briten Saajid Badat har gitt under flere rettssaker, senest forrige uke i en rettssak i New York mot svigersønnen til Osama bin-Laden.

Ifølge Badat planla en islamistisk terrorcelle i Malaysia å gjennomføre et lignende angrep som 11. septemberangrepene mot USA, skriver Sunday Telegraph. Han hevder cellen besto av fire eller fem personer, og at en av dem var pilot.

De siste dagene har besetningen og passasjerene på flyet kommet i etterforskernes søkelys. Dette er fordi alt nå tyder på at bevisste handlinger ligger bak forsvinningen.

Hjemmene til begge pilotene er gjennomsøkt. De to ba ikke om å fly sammen på turen fra Kuala Lumpur til Beijing. Lite tyder derfor på at de sammen skal ha hatt noe med forsvinningen å gjøre.Skobombe
Cellen som Badat beskriver skulle ta i bruk en skobombe under aksjonen, og Badat hevder han ga en av dem en slik bombe under et opphold i Afghanistan.

Han hevder hjernen bak den malaysiske cellens planer var Khalid Sheik Mohammed, som planla 11. septemberangrepene.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYE OPPLYSNINGER: Det er den terrordømte briten Saajid Badat som har kommet med opplysninger i flyforsvinning-saken i Malaysia.

Badat ble selv i 2005 dømt til 13 års fengsel for å ha lagt planer om å sprenge et passasjerfly mens det var i lufta. Han sto i ledtog med den såkalte skobomberen, Richard Reid, som forsøkte å sprenge et fly i lufta i desember 2001.

Styrmann granskes

Politiet i Malaysia gjennomsøkte lørdag hjemmet til styrmannen på det savnede flyet. Også flykapteinens hjem ble tidligere på dagen undersøkt av politiet etter at statsminister Najib Razak kunngjorde at det nå er besetningen og passasjerene på flyet som er i etterforskernes søkelys.

Dette fordi alt nå tyder på at bevisste handlinger ligger bak forsvinningen.

Kommunikasjonsutstyret om bord i Malaysia Airlines-flyet ble slått av da flyet var like ved Malaysias østkyst, ifølge Razak. Flyet snudde deretter vestover og forsvant ut av Sør-Kina-havet.

Innstiller leting

India innstilte søndag letingen etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines etter en forespørsel fra malaysiske myndigheter.

Bakgrunnen er at Malaysia nå gjennomgår hvordan leteaksjonen skal fortsette.

– Det er mer en pause. De malaysiske myndighetene holder på med å vurdere situasjonen. De ser på om det skal gjøres endringer i søkeområdet, sier en talsmann for den indiske marinen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.