RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I FORHANDLINGER: Fra venstre: Tyrkias visestatsminister Mehmet Simsek, Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu, Tyrkias minister for europeiske affærer Volkan Bozkir og Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn, holdt mandag en pressekonferanse om forhandlingene mellom EU og Tyrkia.
I FORHANDLINGER: Fra venstre: Tyrkias visestatsminister Mehmet Simsek, Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu, Tyrkias minister for europeiske affærer Volkan Bozkir og Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn, holdt mandag en pressekonferanse om forhandlingene mellom EU og Tyrkia. Foto: Emmanuel Dunand (Afp)

– EU kan bosette 50.000 flyktninger fra Tyrkia

Sist oppdatert:
EU signaliserer at unionen klarer å bosette 50.000 av de to millioner flyktningene som er i Tyrkia.

Brussel (NTB-DPA): EU kan komme til å gå med på å bosette 50.000 flyktninger som nå bor i Tyrkia, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn mandag.

Tyrkia har tatt imot over to millioner mennesker fra nabolandet Syria, noe som ifølge den tyrkiske regjeringen har kostet over 60 milliarder kroner.

Får penger

Luxemburg, som fortiden har EUs roterende formannskap, er en av åtte medlemsland som har vurdert frivillig bosetting av flyktninger og migranter direkte fra Tyrkia.

– 50.000 tror jeg vil være gjennomførbart uten å overbelaste medlemslandene, og å gi et signal til Tyrkia om at vi er villige til å gå i den retningen, sa Asselborn etter forhandlinger med den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu i Brussel tirsdag.

Tyrkia er transittland for flere hundre tusen mennesker på vei til Europa, og EU og Tyrkia er enige om et samarbeid i migrasjonskrisen. Tyrkerne er lovet betydelige beløp mot at landet bidrar til å stagge tilstrømningen til Europa.

Forhandler om medlemskap

EU og Tyrkia startet mandag et nytt kapittel i forhandlingene om et fremtidig tyrkisk EU-medlemskap.

Kapittel 17 omhandler økonomi og pengepolitikk. Forhandlingene startet i 2005, og til nå er ett av 35 kapitler ferdigforhandlet. EU og Tyrkia har ennå ikke vært inne på områder som menneskerettigheter, der tyrkerne fortsatt må tåle krass EU-kritikk.

Tyrkia søkte EU-medlemskap første gang i 1987.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere