RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Film påvirket barna til å fortelle historier om vold i hjemmet

Sist oppdatert:
To rettsinstanser har frifunnet et par for vold mot egne barn.

To unge brødre fortalte til læreren sin at de hadde blitt utsatt for vold, skriver Smaalenenes Avis.

Både av mamma og pappa. Dette skjedde etter at de hadde sett filmen «Sinna mann» på skolen. En film som Bufetat mener vil gjøre det enklere for barn å fortelle om vold i hjemmet.

Dagen etter filmframvisningen og innrømmelsene ble de samme brødrene akuttplassert i fosterhjem av barnevernet. Dette skjedde tilbake i 2012.

Dissens
I tingretten på Mysen ble både mor og far frifunnet for vold mot barna. Mot fagdommers stemme. Saken ble anket til lagmannsretten. Foreldrene ble igjen frifunnet. Denne gangen med fem mot to stemmer.

I lagmannsretten var det en rekke vitner som forklarte seg i foreldrenes favør. Mange stilte seg helt uforstående til at barna hadde blitt akuttplassert utenfor hjemmet. Foreldrene ble ikke sett på som noen voldelige personer. Familiens fastlege hadde aldri sett merker etter vold på barna. Legen uttalte i lagmannsretten at hun ikke hadde noen grunn til å tro at barna hadde blitt utsatt for vold fra sine foreldre.

Påvirket?
Begge foreldrene har hele tiden konsekvent benektet at de har slått barna sine. Mor mente guttene hadde vanskeligheter med å skille mellom sannhet og fantasi. Begge foreldrene hevdet det hadde vært uheldig for barna å se den nevnte filmen. De mente filmen påvirket barna til å fortelle en historie om vold i hjemmet som ikke var i samsvar med virkeligheten.

Det er også på det rene at barna flere ganger har skiftet mening om hva som har skjedd. Forskjellige dommeravhør har gitt veldig forskjellige svar. Dette har skapt usikkerhet rundt guttenes forklaringer.

Oppreisning
I retten kom det dessuten fram at det har vært kontakt mellom guttene og resten av familien på telefon og internett. Dommerne mener det ikke er klarlagt i hvilken grad denne kontakten har påvirket barna til å forklare seg på en bestemt måte.

Med fem mot to stemmer valgte lagmannsretten å tilkjenne en oppreisning på 50.000 kroner til hver av guttene. Flertallet finner at det foreligger klar sannsynlighetsovervekt for at foreldrene har begått vold mot guttene. Dette kan gjøres fordi det strafferettslige beviskravet er lavere når det gjelder oppreisning eller erstatning.

Les flere saker i Smaalenenes Avis


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere