*Nettavisen* Nyheter.

– Floyd og drapssiktet ekspolitimann kjente hverandre

SIKTET: Den tidligere politimannen Derek Chauvin er siktet for forsettlig drap på den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd i Minneapolis for to uker siden.

SIKTET: Den tidligere politimannen Derek Chauvin er siktet for forsettlig drap på den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd i Minneapolis for to uker siden. Foto: Handout (AFP)

Avdøde George Floyd og drapssiktede Derek Chauvin kjente hverandre og hadde jobbet på samme sted, der det var gnisninger mellom dem, sier en kilde til CBS News.

10.06.20 08:19

Floyd og Chauvin jobbet ved samme nattklubb i en periode og de kjente hverandre ganske godt, forteller tidligere kollega David Pinney.

– Det var uoverensstemmelser mellom dem. Det hadde mye å gjøre med at Derek var ekstremt aggressiv inne på nattklubben mot noen av gjestene, sier Pinney til CBS News.

Jobbet på utested i 17 år

Nattklubbeier Maya Santamaria forteller at Chauvin var vakt utenfor utestedet i 17 år. Floyd var sikkerhetsvakt det siste året. Chauvin behandlet svarte gjester annerledes enn hvite, ifølge Santamaria.

Har mottatt flere klager

Politiet i Minneapolis har 18 ganger tidligere mottatt klager på Chauvin, flere av dem på grunn av nedsettende språkbruk. To av klagene endte med disiplinærstraff, og i begge tilfeller fikk han en skriftlig advarsel.

Byrådet i Minneapolis varslet søndag kveld at politietaten i byen skal oppløses, og at en ny og bedre politistyrke skal opprettes.

– Vi forpliktet oss til å oppløse politiet slik vi kjenner det i byen Minneapolis, og i fellesskap med samfunnet gjenoppbygge en ny modell for offentlig sikkerhet som faktisk skaper trygghet i samfunnet vårt, sa byrådsleder Lisa Bender søndag.

Klikk på bildet for å forstørre. Et udatert bilde av George Floyd (46), som døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis.

Et udatert bilde av George Floyd (46), som døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis. Foto: Familien til George Floyd

Demokratene foreslår reformer

Demokratene i Kongressen har lagt fram et forslag om reformer i USAs politi- og rettsvesen.

Forslaget ble mandag presentert av Nancy Pelosi, speaker i Representantenes hus, og Chuck Schumer, Demokratenes mindretallsleder i Senatet.

Lovforslaget innebærer blant annet å avmilitarisere politiet ved å begrense overføringer av militære våpen til delstatspoliti og lokalt politi. Videre foreslås det å påby bruk av kroppskameraer og kameraer montert på dashbordet i politibiler, samt forbud mot å bruke kvelertak under pågripelser, ifølge CNN.

– Vi kan ikke nøye oss med mindre enn en gjennomgripende strukturell endring, sa Pelosi da hun la fram reformforslagene.

Rett før hun la fram lovforslaget, knelte hun og en rekke andre kongresspolitikere i åtte minutter og 46 sekunder til minne om George Floyd som for to uker siden ble drept da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis.

Åtte minutter og 46 sekunder var så lenge som politimannen Derek Chauvin holdt kneet sitt presset mot nakken til Floyd.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.