RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Privat (Svein Ove Ekornesvåg)

– Foreldrene håper dette er avslutningen

Sist oppdatert:
Tirsdag begynner rettsaken mot Steven Dan Danielsen (24), som er tiltalt for å ha drept Anja Weløy Aarseth (21).

(ba.no) BERGEN: Han er tiltalt for å ha drept 21-åringen i Ålesund i slutten av august i fjor.

Weløy Aarseth, som studerte i Ålesund, ble drept da hun var på joggetur på byfjellet Aksla.

Hun ble meldt savnet den 29. august, da hun ikke hadde returnert fra joggeturen kvelden før. Det ble satt i gang en stor leteaksjon etter henne, og tre dager senere ble hun funnet død i turterrenget.

Danielsen, som da var 23 år, ble pågrepet fire dager senere. Han har i avhør erkjent å ha seksuelt misbrukt og drept 21-åringen.

Erstatningskrav
Einar Råen er bistandsadvokat for foreldrene til Weløy Aarseth.

- Dette er en vanskelig tid for dem, nå som saken kommer opp igjen, sier han til Bergensavisen.

- Samtidig visste de at dette ville komme, og forhåpentligvis blir dette avslutningen på straffesaken.

I utgangspunktet er det i planen for rettssaken oppført at begge foreldrene skal forklare seg, men ifølge Råen blir det etter all sannsynlighet bare moren som forklarer seg.

- Hun skal belyse deres situasjon, og begrunne erstatningskravet, sier Råen.

På vegne av foreldrene har han fremmet et erstatningskrav mot tiltalte på 550 000 kroner. Kravet gjelder både oppreisning pluss erstatning for økonomisk tap.

- Det økonomiske tapet dreier seg i all hovedsak om gravferdsutgifter, pluss en del utgifter til reise. Oppreisningskravet er, slik loven sier, oppreisning for ikke-økonomisk tap.

Strafferamme på 21 år
Ifølge tiltalen er det ikke noe som tyder på at det hadde vært kontakt mellom Weløy Aarseth og tiltalte tidligere, og 21-åringen antas å være et tilfeldig offer.

Danielsen er også tiltalt for å ha ranet en kiosk samt for å ha kommet med trusler mot politiet. Dissee forholdene har han ikke erkjent straffskyld for.

Strafferammen for det han er tiltalt for er 21 år. Det er tatt forbehold om at statsadvokaten kan legge ned påstand om forvaring.

Forvaring brukes overfor personer som har begått alvorlig kriminalitet og hvor risikoen for tilbakefall er stor.

De sakkyndige som har vurdert tiltalte i Bergen fengsel, har kommet til at han var tilregnelig da drapet ble begått. Selv har han forklart at han var sterkt ruset, men selvpåført psykose som følge av rus fritar ikke for straff.

- Man legger ikke ned påstand om forvaring hvis det ikke er holdepunkter for det i tiltalen. Her er holdepunktet den sakkyndige vurderingen av tiltalte, sier aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere