*Nettavisen* Nyheter.

Friske meninger

– Forutsigbart, ensidig og upresist fra Gunnar Stavrum

OSLO 20171130. Byrådssekretær Einar Wilhelmsen under presentasjonen av Ruters nye elbusser som skal settes inn i testkjøring i Oslo.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) under presentasjonen av Ruters nye elbusser i 2017. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Vi prioriterer hardt – og sikrer at Oslo kan komme trygt gjennom pandemien, skriver Einar Wilhelmsen (MDG).

Av Einar Wilhelmsen, medlem av Miljøpartiet De Grønne og finansbyråd i Oslo kommune

Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

På sitt sedvanlige vis øser Nettavisens sjefredaktør sin misnøye over politikken til det rødgrønne byrådet i Oslo. Gunnar Stavrum er åpenbart ikke imponert over at byrådet legger til rette for renere luft og mindre biltrafikk eller at de ansatte på byens sykehjem skal få bedre lønns-, arbeids- og pensjonsforhold.

Les også: Gunnar Stavrum: Byrådet i Oslo bryter valgløfter, men fortsetter jakten på private og bilister

Stavrum ønsker åpenbart en annen utvikling i Oslo enn det byrådet er valgt til å gjennomføre, men kritikken som kommer her er både forutsigbar og upresis. Han kaster om seg med stein i glasshus når han anklager byrådet for å ri kjepphester og ha ideologiske skylapper. I tillegg utelater han avgjørende informasjon. Det var for eksempel en endring i statlig statistikk for bruken av anleggsdiesel som førte til at Oslo gikk fra å kunne nå klimamålene i 2020 til at vi nå er et stykke unna. Vi holder på våre ambisiøse klimamål i 2023 og 2030, og vi handler på bakgrunn av ny kunnskap. Vi styrker tiltakene for å få ned utslipp, og vi målretter ny innsats mot bygge- og anleggssektoren, som vi nå vet har større utslipp i Oslo enn det som tidligere ble ført i Miljødirektoratets utslippsstatistikk.

Les også: Ukens mest leste Nettavisen-meninger

Over hele verden lever folk med svært synlige bevis på klimaendringene. Fra Svalbard til California innser flere og flere at vi må ta kraftige grep for å stanse denne ødeleggende utviklingen. I Oslo sitter Gunnar Stavrum, og hans medsammensvorne Trygve Hegnar, og hamrer løs på tastaturet; de ser ut til å tro at det bare er her i byen at byutviklingen går mot færre biler og mer plass til gående, syklende og liv i byen. Det er selvfølgelig feil. Over hele verden har byer skjønt det samme. Resultatet er bedre byer, renere luft og bedre plass på veiene til kollektivtransport og dem som er avhengig av bil for å komme fram.

Les også: Et nødvendig forsvar for Shabana Rehman og Født Fri

Stavrum skriver at byrådet vil bruke hundrevis av millioner på å la kommunen overta populære private sykehjem. Han unnlater å skrive at det er de ansatte på kommersielle sykehjem i Oslo som betaler prisen kommunen sparer ved at de får dårligere lønn og pensjon. Vi er villig til å betale prisen for at de ansatte på våre sykehjem skal få en skikkelig lønn. Stavrum mener det er dumt av kommunen å «overby lønnsbetingelsene hos private tilbydere». Han om det. Der er vi uenig.

Les også: Stopp den helsefarlige busstreiken før den får ramme hele landet fra i morgen

Utfordringene korona gir oss er såpass store at vi er nødt til å prioritere ressurser og innsats for å håndtere det viktigste nå, nemlig å hindre spredning av koronaviruset. Like viktig er det å bekjempe de negative konsekvensene av pandemien, som økende forskjeller, større arbeidsledighet og krise i mange næringer.

Byrådet i Oslo setter derfor av 2 milliarder til ekstraordinære utgifter som følge av korona. Vi setter av om lag 63 milliarder kroner til investeringer de fire neste årene, slik at byggenæringen og annet næringsliv holdes i gang. Vi prioriterer hardt – og sikrer at Oslo kan komme trygt gjennom pandemien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.