RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Forvaring og fengsel for klokkerdrapet

Foto: Rolf Bangseid (Rolf Bangseid)
Sist oppdatert:
To menn er i Oslo tingrett dømt til forvaring og fengsel etter drapet på klokkeren Per Høyland.

Klokkeren Per Høyland (73) ble funnet drept i sin egen leilighet i Calmeyers gate i Oslo 11. august 2008.

Onsdag klokken 14 falt dom i saken i Oslo tingrett mot de to tiltalte mennene på 25 og 38 år. 25-åringen, som ifølge retten skal ha vært den mest aktive, ble dømt til ni års forvaring, med en minstetid på seks års fengsel. 38-åringen ble dømt til åtte års fengsel.

Ikke dømt for drap
De to ble imidlertid ikke dømt for forsettelig drap, fordi retten ikke finner det bevist at de mishandlet Høyland i den hensikt å ta livet av ham. De to er i stedet dømt for grovt ran med døden til følge.

Oslo tingrett omtaler forbrytelsen som svært brutal og anser risikoen for gjentakelse som stor.

Retten mener at de to «burde ha innsett muligheten for at Høyland ikke ville bli funnet og dermed ville kunne dø enten på den måten han gjorde eller av mangel på vann og næring.»

Begge de dømte tar betenkningstid.

Aktor i saken, statsadvokat Berit Johannessen, påsto 18 års forvaring med en minstetid på ti år for 25-åringen og 17 års fengsel for den medtiltalte 38-åringen. Til Aftenposten.no sier Johannessen at hun vil diskutere en eventuell anke med riksadvokaten.

49 års tjeneste
Høyland jobbet som klokker og kirketjener i Høvik kirke i 49 år.

Drapet beskrives som «svært grovt», og gjerningsmennene skal ha mishandlet Høyland i flere timer og skal blant annet ha slått og sparket, brent ham med lighter i skrittet og kuttet ham med kniv over pannen.

Mishandlingen fant sted 7. august 2008, men Høyland ble ikke funnet før fire dager senere. Ifølge tiltalen kan han ha levd i flere dager etter den brutale torturen.

Åpent hjem
Per Høyland var kjent som en mann med stort hjerte for de svake i samfunnet, og hans hjem var åpent for mange av Oslos «løse fugler».

To menn, som nå er 25 og 38 år gamle, ble pågrepet for drapet.

De to har rusproblemer, er tidligere dømt for vold- og vinningskriminalitet og var kjenninger av den drepte Per Høyland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere