RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

-Frithjof tok klærne våre

Sist oppdatert:
TV 2-kjendisen beholdt luksusklær uten lov, hevder magasin. Skattemyndighetene og TV 2 reagerer skarpt.

(IBergen.no): Frithjof Wilborn har havnet i et nytt pengedrama, etter at han sist uke måtte koble inn både privatetterforsker og advokat for å beholde jobben i TV 2 inntil videre.

Men denne gangen dreier det seg om langt mer enn uoppgjorte reiseoppgjør for sin arbeidsgiver.

TV 2-kjendisen beholdt luksusklær etter fotoseanse. Kleskrangelen med INmagasinet kan ende i retten. Bladet hevder at Wilborn rappet klær for 20.000 kroner etter en fotoseanse.

Se bildene fra reportasjen i INmagasinet nederst i saken

Wilborn bekrefter at han har hatt klærne i halvannet år. Skattemyndighetene i Hordaland sier dette er å betrakte som svart arbeid hvis ikke klærne er oppgitt på selvangivelsen.

TV 2 reagerer også skarpt.

Konserndirektør Rune Indrøy sier at hvis iBergen.nos fremstilling er riktig, er dette et brudd på TV 2s retningslinjer.

- På bakgrunn av iBergen.nos opplysninger vil TV 2 be om en redegjørelse fra Frithjof Wilborn, sier Indrøy til iBergen.no.

Fakta:

I 2005 hadde Wilborn i følge VG en inntekt på 921.522 kroner og er registrert som en dårlig betaler. TV 2-kjendisen har pådratt seg to negative betalingsanmerkninger.

Den ene stammer fra i fjor hvor Wilborn har unnlatt å betale 15.397 kroner til en utleggsforretning. Den andre anmerkningen er et krav fra Nordea Bank og stammer fra 2003. Her dreier det seg om 35.083 kroner.

Lånt ut - eller ikke?
Det var høsten 2005 at daglig leder Pål Nygaard i INmagasinet kontaktet TV 2-profilen for å høre om han kunne stille opp til et portrettintervju.

Wilborn takket ja til dette i slutten av november, samme år, og sa seg også villig til å stille opp på en fotoseanse.

I den anledning skulle han ha på seg klær fra kvalitetsmerkevarebutikken Scabal. Nygaard og Scabal skal hele tiden ha vært klare på at klærne var lånt ut, mens Wilborn hadde en helt annen oppfatning.

- Uaktuelt med 20.000
- Vi gjorde en henvendelse til Frithjof angående et portrettintervju. Vi ønsket å linke ham opp mot én av kundene våre og henvendte oss til Scabal for å låne klær. Totalt var det snakk om klær for 20.000 kroner, men han skulle få ett valgfritt plagg for å stille opp. I senere tid har Wilborn hevdet at han trodde han fikk klærne, men det stemmer ikke, forteller Nygaard til iBergen.no.

For å opprettholde sin troverdighet valgte INmagasinet å gjøre opp regningen på 20.612,97 med klesforretningen.

«Å låne ut klær til kjente folk som stiller opp er helt vanlig. Vi har aldri opplevd at noen har trodd at de fikk klærne»

Daglig leder Pål Nygaard i INmagasinet

I en mailutveksling mellom Wilborn og Nygaard, som iBergen.no er i besittelse av, mener Wilborn at han kunne beholde alle plaggene dersom han ikke hørte noe fra INmagasinet. Det går også frem av mailen at Wilborn tidligere hadde spurt om han kunne få beholde alle klærne. Men av kvittering fra Scabal, dattert 23.11.2005 går det frem at bare ett av plaggene var gave til Wilborn. Nygaard mener dette ikke var til å misforstå.

- Det er helt uaktuelt for oss å gi en person over 20.000 kroner for å stille opp på et intervju for oss. Det kommer ikke på tale. Det går dessuten frem av kvitteringen fra Scabal at det var ett valgfritt plagg som var gave. Å låne ut klær til kjente folk som stiller opp er helt vanlig. Vi har aldri opplevd at noen har trodd at de fikk klærne, hevder Nygaard.

- Merkelig oppførsel
I en av mailene sier Wilborn at saken fra INmagasinet mangler sidestykke. Wilborn refererer til at han tidligere har sagt til Nygaard at det bare var å hente klærne som stod i skapet hans. Wilborn, som har brukt TV 2-mailen i sin korrespondanse med Nygaard, sa også i mailen at han ville føre saken inn i rettssystemet dersom Nygaard fortsetter å kreve pengene.

- Jeg opplevde hele oppførselen til Frithjof som svært merkelig og veldig uvanlig. Da han truet med rettssystemet hadde vi våre tanker. Spesielt tenkte vi på dette ettersom han hele tiden brukte TV 2-mailen, sier Nygaard til iBergen.no.

Da Nygaard tok kontakt med Wilborn første gangen var det nettopp gjennom jobbmailen til TV 2-kjendisen. Dette kan være årsaken til at mailkorrespondensen har fortsatt der. I TV 2 er man uansett lite fornøyd med at Wilborn har brukt TV 2-mailen i denne sammenhengen og at han har spurt om å få klær til en verdi av drøyt 20.000 kroner.

Varsler rettslig oppgjør
Wilborn selv hadde bare en kort kommentar til kleskrangelen.

«Som det fremgår av mail, som du sikkert sitter på, sa jeg til ham for lang tid tilbake at han bare kunne komme ned og hente klærne. De står i skapet mitt»

Frithjof Wilborn til iBergen.no

- Dette er en sak som er mellom meg og Pål Nygaard, mer ønsker jeg ikke å si. Men som det fremgår av mail, som du sikkert sitter på, sa jeg til ham for lang tid tilbake at han bare kunne komme ned og hente klærne. De står i skapet mitt, sier Wilborn til iBergen.no.

Nygaard varsler rettslig oppgjør dersom partene ikke kommer til enighet, men han påpeker at dette er siste løsning.

Frithjof Wilborn var i hardt vært i forrige uke. Mandag 22. januar var han innkalt til å møte TV2 sjef Kåre Valebok på hans kontor i Bergen. Der fikk Wilborn beskjed om at kanalen og programlederen burde skille lag.

To dager senere, onsdag 24. januar møtte Wilborn Valebrok på TV 2-sjefens kontor i Oslo. Da hadde Wilborn med seg sin venn advokat Sigurd Klomsæt. Møtet endte med forsoning, og Wilborn skulle fortsette som programleder av TV2-satsingen «Skaperen».

Advokat Sigurd Klomsæt sier på iBergen.no sin henvendelse at hans forhold til Frithjof Wilborn må avklares med Wilborn selv.

Skatteetaten: - Dette er lønn
Skatteetaten i Hordaland er krystallklar på at Frithjof Wilborn har mottatt lønn for å gi intervjuet, hvis han har beholdt klærne han hadde på seg under fotograferingen for INmagasinet.

- Det er ikke akseptabelt å motta disse klærne vederlagsfritt. Dette er et vederlag for å gi intervjuet og som dermed skal oppgis på selvangivelsen, sier førstekonsulent, Nils Kåre Olsen i Skatteetaten i Hordaland.

iBergen.no har ikke fått svar fra Frithjof Wilborn på om han har ført opp klærne, som har beholdt, på selvangivelsen. Han har ikke svart på telefon eller SMS henvendelser.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere