RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Går inn og dreper pasienter på sykehusene

Foto: AFP (AFP)
Sist oppdatert:
Den brutale Basij-militsen fortsetter drepingen i Teheran, ifølge kilder.

Basij-militsen er en iransk paramilitær gruppe bestående av frivillige som har vervet seg inn i troppene underordnet Revolusjonsgarden. Det er hovedsakelig Basij-militsen som har slått ned på demonstrantene i Iran, og ryktene tilsier at militsen tar seg inn på sykehusene for å drepe demonstranter som er blitt skadd under opptøyene.

– Det er veldig lite synlig demonstrasjoner i Iran nå, men vi hører stadig at folk blir drept på sykehusene. Basij-militsen kommer inn på sykehusene og sørger for at de som er skadet blir drept der og da. Det har vært veldig mange leger og sykepleiere fra flere sykehus som har rapportert om dette, sier den norsk-iranske journalisten og psykologen Elham Binai til Nettavisen.

Hun har hyppig kontakt med iranere som befinner seg midt i opptøyene, og får stadige oppdateringer fra Iran som så å si er hermetisk lukket for internasjonal presse.

– Mousavi i husarrest
– I går fikk jeg høre at Mousavi er under husarrest. Og Rafsanjani skal ha trukket seg fra disse to rådene. Det er i hvert fall ryktene, men det er jo masse rykter som går, sier hun.

Tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani er sjefen for to viktige råd i det iranske regimet. Begge rådene har i teorien muligheten til å avsette den øverste lederen ayatollah Ali Khamenei. Det er uklart hvilken rolle den rike og mektige Rafsanjani vil spille i Iran i tiden fremover.

Les også: Støre fordømmer Iran
Les også: – Hold deg unna, Obama

– Noen hundre drepte
Ifølge offisielle tall er 19 mennesker blitt drept i forbindelse med demonstrasjonene i Iran. Men andre kilder rapporterer om langt høyere tall.

– Jeg tror vi har kommet opp i et par hundre, sier Binai.

– Mange av dem jeg har snakket med her i Norge, har mistet familie, legger hun til.

Ifølge lokal presse avsto 105 av 290 iranske parlamentarikere fra å delta på seiersfesten til presidenten onsdag kveld, noe som tyder på at det er en dyp splittelse i nasjonalforsamlingen.

– Det har vi visst siden begynnelsen at det er store interne konflikter, ikke bare på lavt nivå, men også på høyt nivå, sier Binai.

Bakgrunnen for opptøyene i Iran er anklager om valgfusk under presidentvalget 12. juni. Den gjenvalgte presidenten Mahmoud Ahmadinejad fikk tilsynelatende 63 prosent av stemmene mot opposisjonsleder Mir Hossein Mousavis 34 prosent. Demonstrasjonene er de største Iran har opplevd siden revolusjonen i 1979.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere