RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Giske er maktarrogant

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Venstres Trine Skei Grande mener kulturminister Trond Giske er mer opptatt av å samle makt på egne hender enn å stimulere kulturlivet.

(SIDE2:) Mens de rødgrønne partiene mener at de med sitt kulturløfte har gitt kulturen mer penger og mer handlefrihet, mener Venstres Trine Skei Grande at partiet og særdeles kulturminister Trond Giske fører en maktarrogant kulturpolitikk.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Samler makt på egne hender
Skei Grande sier at Giske har samlet politisk makt i kulturdepartementet på bekostning av Stortinget. Spesielt er hun lite begeistret over at Giske fikk gjennom at alle medlemmer skulle bli valgt av Kulturdepartementet. Da Giskes kamerat Erik Fosnes Hansen kom inn, ble det ropt om kameraderi, noe Fosnes Hansen rasende motsa i flere kronikker i Aftenposten.

- Trond Giske samler makt rundt sitt embete, sier Trine Skei Grande til Side2. Venstres stortingsrepresentant mener Giske gir til de sentrale institusjoner han liker.

Hun mener også at Giske sentraliserer kulturmakten ved å slå sammen med museer og mener at Giske «turer fram» i forbindelse med tvangssammenslåingen av museene.

Mens Trond Giske både under fremleggelsen av sitt politiske kulturregnskap og kulturløftet 2, snakket varmt for en lokal kultur og mer desentralisering, mener hans motstandere og Skei Grande at Giske faktisk samler makten på få hender, mest sine egne.

LES OGSÅ:
– Soleklart at jeg vil fortsette
Statsministeren spilte triangel

– Ikke annet å forvente
Skei Grande virker ikke imponert over at de rødgrønne er den regjeringen som har brukt mest penger på kultur så langt. Fra Bondevik-regjeringen og til i dag er budsjettet økt med to milliarder.

– Det er positivt at de økonomiske bevilgningene til kultur har økt, men noe annet er vel knapt å forvente gitt de gode økonomiske tidene Norge har vært inne i de siste årene, sier Skei Grande.

I kulturløftet 2 setter de rødgrønne frivilligheten som et satsingsområde, blant annet gjennom tippemidler og den såkalte grasrotandelen.

Andre betaler
– Saken er at regjeringen så langt har gjort lite for frivilligheten selv om de har snakket om den. Grasrotandelen kommer ikke fra Giske, den kommer fra oss som er spillere. Snakk om å skryte av noe som andre betaler for, sier Trine Skei Grande.

Venstre mener at regjeringen helt ser bort fra en næringspolitikk som legger til rette for småbedriftene, og minner om at mange kulturforetak nettopp er små bedrifter med trange kår. Hun er heller ikke enig i at kommunene har brukt så mye mer penger på kultur etter at overføringene ble større.

Venstre ønsker i sin politikk at det heller legges til rette for å utvide skattefradragsmulighetene for private bidrag til kulturformål. De ønsker en ordning der private gavepenger innenfor et område utløser et offentlig ekstrabidrag. I dag eksisterer denne ordningen delvis gjennom støtte etter markedstilpasning for norske filmer. Det vil si at norske filmer som klarer å reise 50 prosent privat kapital får den andre 50 prosenten de trenger i offentlig støtte via Norsk Filminstitutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere