RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Gjørv-kommisjonen manglet faglig kompetanse

Leder for 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, presenterer rapporten på en pressekonferanse etter lengre tids arbeid.
Leder for 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, presenterer rapporten på en pressekonferanse etter lengre tids arbeid. Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)
Slaktes i ny masteroppgave.

Oslo (NTB): Politiet har fått ukyndig kritikk av Gjørv-kommisjonen i sin håndtering av 22. juli-tragedien for snart tre år siden, ifølge en ny masteroppgave.

Kommisjonen manglet politifaglig kompetanse, konkluderer masteroppgaven i kriminologi, skriver Dagbladet.

Politiet har ifølge oppgaven fått ufortjent kritikk av Gjørv-kommisjonen for å nøle med å sette i gang en væpnet aksjon for å stoppe massakren på Utøya for snart tre år siden. Politiet handlingsinstruks sier at politifolk skal gå til øyeblikkelig aksjon når skyting pågår, men politi i felt skal samtidig følge ordre fra innsatsleder på stedet – og ta hensyn til egen sikkerhet.

– Disse kolliderer med hverandre generelt og gjorde det veldig tydelig på Utøya. Gjørv-kommisjonen manglet faglig kompetanse, sier kvinnen bak oppgaven, Juni Herjuaune, til avisen.

Herjuaune har dybdeintervjuet sju politifolk om ordinært politi i møte med ekstraordinære oppdrag, etter at kommisjonen hadde lagt fram sin rapport i 2012.

– Det er blitt mer vanlig med trening på væpnede aksjoner i de generelle polititroppene, men i motsetning til Gjørv-kommisjonen, konkluderer de fleste politifolkene i undersøkelsen med at de ikke hadde kompetanse til å løse Utøya-situasjonen med våpen verken før eller etter 22. juli, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere