*Nettavisen* Nyheter.

– Håpløst å få fred i Pakistan

SER IKKE TEGN TIL BEDRING: Akhtar Chaudhry (SV) mener Pakistan har en dårlig politisk ledelse. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

SV-politiker Akthar Chaudry mener det pakistanske samfunnet er i fritt fall.

09.06.14 15:13

Han har ingen tro på at situasjonen vil bedre seg med det første.

– Det pakistanske samfunnet er i fritt fall, og det tror jeg bare vil fortsette, sier Chaudry til NTB.

Han mener det største problemet i fredssamtalene er den politiske ledelsen, som han mener verken handler gjennomtenkt eller står samlet mot Taliban.

Utbredt ekstremisme

– Situasjonen med Taliban og ekstremisme er et resultat av unnfallenhet, manglende forståelse og visjoner. Ledelsen ikke har tatt tak, de har ikke skjønt rollen sin, de forstår ikke hvordan de skal lede samfunnet, hva de skal slå ned på, hva de skal gi rom til, og hvordan de skal bygge samfunnet, sier han og er lite optimistisk med tanke på fortsettelsen.Chaudry framholder at ikke engang det sivile samfunnet støtter politikerne sine.

– Ekstremismen har slått fullstendig rot i landet. Selv ofrene av terrorismen støtter ekstremismen. Den politiske ledelsen må få sivilsamfunnet med seg og ha det i ryggen når den skal håndtere denne situasjonen. Det har den ikke i dag, sier han.

Mange terrorangrep

Natt til mandag kom det foreløpig siste angrepet i rekken av terrorangrep utført av Taliban i Pakistan. Målet var terminalen som brukes til frakt på landets største flyplass Junnah International Airport i Karachi. I alt 30 personer ble drept i kampene, og ti av disse skal være terrorister.

Ifølge de paramilitære styrkene var det var en gruppe utlendinger, blant annet etniske usbekere, som angrep lufthavnen, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Tre militante sprengte seg selv i lufta da de ble omringet av soldater, og sju ble drept av sikkerhetsstyrker, sier de paramilitære styrkenes regionale leder Rizwan Akhtar.

Den pakistanske fløyen av Taliban, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), sier angrepet at var hevn for lederen Hakimullah Mehsud, som ble drept i et amerikansk droneangrep i november i fjor. Gruppen lover at angrepet bare er det første av mange som hevn for mange sivile som er drept i luftangrep.

Taliban har drept over 40.000 personer i Pakistan siden 2003.

Vanskelig valgløfte

I uttalelsen fra TTP heter det også at terrorgruppen har som mål å «ramme færrest mulig sivile og maksimalt ramme regjeringspersonell», en antydning om at gruppen ikke hadde planer om å angripe fly fulle av passasjerer.

Tross sine løfter om flere hevnangrep understreker TTP i en uttalelse at gruppen fortsatt er interessert i å sette seg ved forhandlingsbordet med pakistanske myndigheter. Forsøk på fredssamtaler mellom partene ble satt i gang i februar etter at statsminister Nawaz Sharif gikk til valg på å skape fred med talibanerne, men det har vært lite framgang.

Den svenske Pakistan-eksperten Sten Widmalm mener søndagens angrep er en enorm provokasjon mot myndighetene i landet. Han mener sjansene for å komme noen vei i fredssamtalene med Taliban, er små.

– Til nå har det ikke lønnet seg å forhandle med dem. Man provoserer i tillegg fram en høyere grad av vold gjennom å angripe dem og bombe dem med droner, sier han ifølge TT. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.