RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Hele skoleåret vil bli preget

FORBEREDT PÅ STREIK: Varer streiken mer enn to-tre dager, kan den også gi utfordringer i de ulike fagene, tror rektor ved Rothaugen skole, Atle Fasteland. 
FORBEREDT PÅ STREIK: Varer streiken mer enn to-tre dager, kan den også gi utfordringer i de ulike fagene, tror rektor ved Rothaugen skole, Atle Fasteland.  Foto: Emil Weatherhead Breistein
Mandag kl. 16 møtes partene i lærerstreiken for første gang siden det tvungne meklingsmøtet.

(BA.NO): – Jeg har respekt for at lærerne streiker, men jeg er redd det gir en del utfordringer ved skolestart. I løpet av min karriere i skoleverket, har jeg aldri opplevd en streik ved skolestart tidligere, sier rektor ved Rothaugen skole, Atle Fasteland til BA.

Onsdag skal han etter planen starte tre intensive planleggingsdager med de omkring 40 lærerne sine. Avblåses ikke streiken før den tid, ryker planleggingsdagene og muligens også første skoledag 18. august.

Møtes mandag

Det er avtalt forberedende møte med partene i lærerstreiken mandag klokken 16, opplyser Riksmekleren til NTB.

Partene har ikke møttes siden det tvungne meklingsmøtet etter 30 dagers konflikt.

– Det er for tiden en løpende og god dialog mellom meklerne og partene, opplyste Riksmekleren søndag.

Utdanningsforbundet varslet onsdag i forrige uke at ytterligere 5.500 lærere i ungdomsskolen og videregående skole blir tatt ut i streik fra og med mandag, samt at streiken vil bli trappet opp fortløpende. De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesforbund (MF) har også tatt ut noen av sine medlemmer i streik og varsler opptrapping ved skolestart.

Økt trykk

Rothaugen var den første skolen som ble tatt ut i streik allerede i slutten av juni.

Da ble 33 lærere tatt ut, nå er ytterligere syv rammet, og dermed sitter Fasteland kun igjen med tre assistenter, merkantilt ansatte, renholdspersonale og tre avdelingsledere.

– Juli gikk jo sin gang uten at vi merket noe særlig til streiken, men i uken som har gått har vi merket et økt trykk, både fra pressen, fra partene og fra elever og foreldre. Det er synd dersom ungdommene ikke får starte på skolen som planlagt. Da sender vi ut et signal om at skolestart ikke er så viktig, og motivasjonen for elevene foran et nytt skoleår kan falle, frykter Fasteland.

Den første uken etter skolestart ved Rothaugen går vanligvis med til å bli kjent, gå Stoltzen sammen og åttendeklassingene bruker tid på å være sosiale. Fasteland er redd det opplegget blir spolert dersom streiken varer utover 18. august.

– Hele skoleåret blir nok preget av at skoleåret starter med streik. Varer den mer enn to-tre dager, kan den også gi utfordringer i de ulike fagene, tror Fasteland.

Varer streiken mer enn to-tre dager, kan den også gi utfordringer i de ulike fagene

Har ikke plass

Han tror det er interesse for partene i konflikten til å komme frem til en løsning, men han tør ikke spå hvor lang tid det vil ta.

– KS må dempe iveren sin etter å gjøre alle i kommunal sektor like. De må tone ned drømmen om at alle i kommunen skal jobbe likt, det er forskjeller, og det må vi respektere. På den andre siden må Utdanningsforbundet roe seg ned i sin iver i at alle skoler skal være like, for det er de ikke. Vi som rektorer må få litt mer handlingsrom, sier Fasteland.

Han er klar på at han må gjøre store ombyggingsarbeider på skolen dersom lærerne skal ha fast arbeidstid 7,5 time på skolen hver dag.

– Det har jeg ikke plass til. Kjernetid for lærerne er greit, men utover det må vi som skoleledere og lærerne selv få frihet til å avgjøre hvordan tiden skal disponeres. Jeg tror vi i fremtiden vil se en større endring av arbeidstid i flere yrker, sier Fasteland.

Streikeklare

Plasstillitsvalgt i Utdanningsforbundet og lærer ved Rothaugen, Roar Ulvestad sier til BA at han og hans kollegaer nå er klare for å sette i gang streiken for alvor.

– Først og fremst gleder vi oss til streiken er over og til vi kan gjenoppta det gode samarbeidet vi har med ledelse, elever og foreldre. Vi er en skole som ikke har behov for den type forandringer som KS har lagt opp til, vi har det bra som vi har det, sier Ulvestad til BA.

Likevel stiller de knappe 40 lærerne to dager tidligere på jobb enn planlagt for å gå på streikemøte mandag morgen og deretter starte streikevaktholdet ved skolen.

– Vi er klare for å streike, og vi setter i gang mandag for å sette press på arbeidsgiver slik at vi kan få avrundet streiken. Utfordringen dersom streiken varer utover 18. august blir at vi må kaste oss på en hest i fart. Vi mister verdifull planleggingstid, men vi er forberedt på å ta det merarbeidet. Heller det, enn trasige arbeidsforhold, sier Ulvestad.

Les flere saker fra Bergensavisen her


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere