*Nettavisen* Nyheter.

– Hele verden ser på oss, trekk forslaget, Boehner!

Foto: Jonathan Ernst (Afp)

53 demokratiske senatorer mener republikaneren John Boehners forslag vil gjøre mer skade enn godt for USA.

28.07.11 15:42

Med bare seks dager igjen til deadline 2. august, er det fortsatt ingen løsning i sikte for gjeldskrisen i USA.

Både republikanerne og demokratene har forslag til sparepakker klare, men begge forslagene er i utgangspunktet dødfødte:

Torsdag skal for eksempel representantenes hus stemme over et forslag som den republikanske presidenten i Huset, John Boehner, har utarbeidet for en spareplan og en heving av gjeldstaket i to omganger.

Men det hele er et spill for galleriet, for forlaget har ingen mulighet for å bli vedtatt i Senatet. Dessuten har Barack Obama gjort det klart at han vil nedlegge veto.

«Get your ass in line»
– Hele verden ser mot Kongressen, skriver de 53 demokratiske senatorene i et brev til Boehner der de gir uttrykk for at hans forslag vil gjøre mer skade enn godt for USA.

Boehner har også problemer i egen leir. Republikanerne er ikke enig internt, og i går kokte det over for den republikanske presidenten i Huset:

– Get your ass in line, tordnet Boehner.

Demokratene på sin side støtter opp om en plan som er utarbeidet av flertallslederen i Senatet, senator Harry Reid. Men den har trolig ingen sjanse i Representantenes hus, der Republikanerne har flertall.

Svekket dollar
Hvis partene ikke blir enige om heving av gjeldstaket innen 2. august, vil statskassen gå tom. Det kan medføre høyere renter og svekket dollar. Dessuten vil landet bli nedgradert av de store kredittbyråene.

USAs finansdepartement er nå i gang med å lage en kriseplan om hvordan landet skal styres om ikke Kongressen blir enig om en avtale om å heve gjeldstaket innen fristen 2. august.

Planen går ut på hvilke utgifter som skal prioriteres og hvilke regninger som skal betales om USA ikke kan fortsette å låne penger for å finansiere budsjettet, sier talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

Obligasjonsmeklere anslår at de offentlige utgiftene vil øke med 100 milliarder dollar i året om politikerne ikke blir enige, skriver Bloomberg.

Carney ville ikke gi flere detaljer om arbeidet, og han ville heller ikke si noe om hvilke utgifter som blir betalt og hvilke som ikke blir betalt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag