RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Hellas ber IMF om betalingsutsettelse

Sist oppdatert:
Hellas har bedt IMF om å utsette betalingsfristen for avdraget på 13 milliarder kroner som forfaller ved midnatt.

– Vi har sendt en anmodning til IMF der vi ber om at de tar initiativ til å utsette betalingen til november, sier visestatsminister Yannis Dragasakis i et intervju med den greske fjernsynskanalen ERT tirsdag kveld, få timer før avdraget forfaller.

Dragasakis sier videre at selv om Hellas ikke får noen utsettelse, «så er det fortsatt en mulighet for at betalingen kan gjøres senere».

Hellas' nasjonalbank har bedt om et møte med Den europeiske sentralbanken ESB for å styrke krisefinansieringen av greske banker, tilføyer Dragasakis.

Har ikke penger
Avdraget til Det internasjonale pengefondet IMF forfaller ved midnatt, samtidig som det nåværende kriseprogrammet for Hellas utløper.

Dermed blir ikke den siste delen av kriselånet utbetalt, noe som innebærer at Hellas ikke har penger til å betale IMF.

IMFs regelverk tillater betalingsutsettelse, men kun to ganger tidligere er en utsettelse blitt innvilget. Det skjedde med langt fattigere land, Nicaragua og Guyana, begge ganger i 1982.

Femårsgrense
Regelverket sier at en låntaker kan be om utsettelse av tilbakebetaling til maksimalt fem år fra datoen lånet ble tatt opp. Det kan pengefondet innvilge uten å konsultere sine medlemsland.

I tillegg kan utsettelsen tøyes dersom minst 70 prosent av representantene fra medlemsnasjonene stemmer for det. IMF har aldri tatt denne klausulen i bruk, men den er i teorien åpen for Hellas selv om det vil kreve støtte fra de største og raskest voksende økonomiene.

USA har 16,7 prosent av stemmene i IMFs styre, mens EU-landene samlet har rundt 30 prosent. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere