*Nettavisen* Nyheter.

– Hun er en «morodame»

Foto: TANNEN MAURY (EPA)

Nord-Korea hetser USAs utenriksminister, Hillary R. Clinton.

26.07.09 14:41

Den småsyrlige kommentaren rettet mot USAs utenriksminister kommer som et svar på at Hillary Rodham Clinton tidligere denne uka sammenlignet de øverste myndighetene i Nord-Korea med «små barn, uregjerlige ungdommer og personer som krever oppmerksomhet».

«Pensjonist på shoppingtur»
Dermed var det duket for et realt personangrep fra Pyongyang. Det kom under et felles møte for landene i Sør-Øst-Asia i Phuket i Thailand, da talspersonen for Nord Koreas utenriksdepartement leverte følgende karakteristikk av Clinton:

«Noen ganger ser hun ut som en førskolejente og andre ganger som en pensjonist på shoppingtur», og deretter: «på ingen måte intelligent» og «en morodame».

Denne kjeklingen mellom USA og Nord-Korea kommer i forbindelse med at Nord-Korea har gjort det klart at de har sett seg ferdig med de såkalte sekslands-forhandlingene, som for øvrig har ligget på is det siste året.

Tilbyr normalisering
Clinton har tidligere sagt at en fullstendig normalisering av forholdet mellom USA og Nord-Korea er mulig dersom Pyongyang går med på en beviselig avtale om å avvikle sitt atomprogram.

Nord-Korea gjennomført atomprøvesprengning under bakken 25 mai, noe som avfødte en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd som gir samtlige FN-medlemmer tillatelse til å inspisere nordkoreansk frakt på land, til havs og i luften, og destruere all frakt som kan knyttes opp mot produksjonen av atomvåpen.

4. juli sendte Nord-Korea av gårde sju ballistiske missiler. Disse militære øvelsene blir av mange sett på som en symbolsk handling ettersom de ble gjennomført på USAs nasjonaldag. Oppskytningen er et brudd på flere FN-resolusjoner og anses som en melding til USA om at Nord-Korea ikke vil bøye av for press.

Nord-Korea har tidligere truet med å bruke atomvåpen i en «nådeløs offensiv» dersom de blir provosert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.