*Nettavisen* Nyheter.

- Hun er ikke genetisk egnet for videre reproduksjon

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Sandra Borch: - Jeg er vant til mye, men dette er det groveste jeg har hørt.

31.01.13 22:40

Radio-komikere hetset Senterparti-politikeren på det groveste.

Det var lokalradioen Radio 3 i Bodø som i premieren på sitt nye program «Radiokabinettet», i to sekvenser omtalte Senterparti-politikeren fra Nord-Norge i svært lite hyggelige ordelag.

Radiokabinettet består av Erlend Osnes, Håkon Johansen, Ola Eiring Ruus og Thor Einar Torrissen - alle med i Stand up Bodø, skriver AN.no

«Borch-vogn»
I den første sekvensen som ble vinklet inn mot Borch, omtalte firkløveret ei innringerspalte i Avisa Nordland. Der var det en føljetong om de små handlevognene i butikkene som barn bruker.

- For folk under 1,40, ytret et av kabinettmedlemmene.

- Kan vi gå så langt å kalle den for ei Sandra Borch-vogn, humret stasjonssjef i Radio 3, Osnes.

Medlemmene presenterte så hver sin fanesak. Ola Ruus sin - til stor latter i studio - var:

- Vi må skaffe fellingstillatelse på Sandra Borch.

Ruus viste til Borchs ønske om å utrydde ulven fordi hun ifølge Ruus mener den «ikke hører hjemme i Norge».

- Skytes
Så utdyper radioprateren sitt argument for å få Sp-politikeren felt.

- Forskere har funnet ut at hennes stamme, som innvandret fra Finland for 10-12.000 år siden, er da heller ikke etnisk norsk eller tilhører den norske fauna. I tillegg er hun heller ikke utrydningstruet eller spesielt genetisk egnet for videre reproduksjon.

Jeg forslår at hun må skytes slik at hun slipper å lide, sier Ruus.

Da griper Radio 3-ansatte Osnes inn:

- Jeg kjøper argumentene, men det er litt drøyt å skyte. Hun er ikke skapt for dyp snø eller å vade. Det har ingenting med vekst å gjøre, men hun har veldig korte bein.

Reagerer kraftig
Sandra Borch - som tidligere har blitt utsatt for hets - ble varslet om innslaget av Nordland Senterparti, og hun reagerer kraftig.

- Jeg har hørt klippet og synes det er svært grovt. Jeg er vant til å få høre litt av hvert, men dette er nok det groveste jeg har vært borti, sier Borch som beskriver seg selv som temmelig hardhudet.

Under artikkelen kan du høre hva de sa om Sandra Borch (ca.11.00 minutter ut i sendingen og 19.30 ut i sendingen)

- Jeg kan godt tåle vitsen om handlevognene, men den delen som handler om genetikk og reproduksjon var altfor drøy. Her snakker vi om at en radiostasjon rett og slett oppfordrer til mobbing. Jeg takler fint at enkeltpersoner på Facebook og twitter kommer med meldinger, men når det er media som står for mobbingen, da reagerer jeg, sier Borch som innrømmer at det var tøft å høre hetsen.

- Da jeg hørte det sent i går kveld, ble jeg veldig lei meg.

Borch har flere ganger tidligere fortalt om hetsing av hennes person, og innrømmer at hun er litt lei av å snakke om det.

- På den ene siden er jeg jo det. Men samtidig er mobbing et viktig politisk tema som det er viktig å snakke om.

Vurderer anmeldelse
Borch sier hun har en høy terskel for å gå til anmeldelse, men:

- I denne saken kan det være aktuelt. Men først kommer jeg til å ta saken videre til partiledelsen, så får de håndtere den de nærmeste dagene.

Det var leder i Nordland Senterparti, Ola Smeplass, som varslet Borch om innslaget.

- Man kan jo ikke kontrollere hva folk snakker om seg imellom, men når det foregår på radio blir det offentlig mobbing, og det er rett og slett lavmål, sier Smeplass.

Legger seg flat
- Er dette humor, ansvarlig redaktør Tommy Novik?

- Det er humor, men de gikk litt for langt. Det ga jeg også beskjed om, svarer Radio 3-redaktøren om programmet som hadde mellom 5 og 6.000 lyttere.

Programmet ble sendt direkte, og han var ikke orientert om hva de fire stand up-komikerne ville si.

- Som redaktør beklager jeg at mine medarbeidere gikk ut på den måten. Vi tar det til etterretning og legger oss flate. Jeg innrømmer at det gikk for langt, sier Novik.

Han snakket med de fire radiopraterne rett etter programmet. Novik lover at neste program i «Radiokabinettet» ikke vil bli av samme karakter:

- De vil få beskjed om å fortelle meg hva de har tenkt å si.

- Gikk altfor langt
Erlend Osnes er én av de fire komikerne, og han har ingen problemer med å legge seg paddeflat.

- Det var selvsagt på ingen måte vår intensjon å støte Sandra Borch, og vi er veldig lei oss for at hun ble så såret av dette. Jeg er den første til å innrømme at det gikk helt over styr, sier Osnes.

Programkonseptet går ut på at hver av komikerne skal presentere et tema de skal snakke om, og ingen av de andre skall vite om det på forhånd.

- Ett av temaene var hennes utspill i ulvedebatten, men beklageligvis tok det en alt for drøy vending. Dette er noe vi tar med oss utrolig mye lærdom av, og vi kommer til å vokte oss vel i framtida. Alt vi kan gjøre nå, er å unnskylde oss så mye overfor Sandra Borch, sier Erlend Osnes.

Les flere saker fra Avisa Nordland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.