RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Hunder er bedre enn katter

BEST: Hunder er bedre kjæledyr enn katter, det har forskerne kommet fram til.
BEST: Hunder er bedre kjæledyr enn katter, det har forskerne kommet fram til. Foto: Crestock (Crestock)
Sist oppdatert:
Forskerne har funnet ut hva som er det beste kjæledyret. Debatten er neppe over.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Forskerne fra NewScientist bestemte seg for å komme til bunns i striden mellom de to kjæledyrene, og satte opp en liste med elleve kriterier. Hundene vant 6 – 5 og er kåret til det beste kjæledyret.

Utgangspunktet for en slik kåring er på mange måter helt feil, ikke fordi det ikke er forskjeller mellom de to erkefiendene, men fordi eierne deres er uenige om hva som gjør dem til gode kjæledyr.

Her er debatten kokt ned til de to sidenes hovedargument:

Hundeeier: - Hunden min verdsetter meg over alt i verden uansett hva jeg gjør, mens katten din ser på deg som en boksåpner - derfor hund.

Katteeier: - Katten min ser på meg som en boksåpner, mens hunden din verdsetter deg over alt i verden uansett hva du gjør - derfor katt.

Les også: Hunden din er smartere enn barna dine

Les også: Denne katta lar seg ikke stoppe!

Hundene

Hundene vant over kattene når det gjelder felles historie, bånd til eierne, forståelse, problemløsning, dressering og praktiske bruksområder.

Vi har hatt hunder som kjæledyr i 30 000 år, og på den har vi kunnet avle fram flere praktiske egenskaper. Hundene lar seg enklere dressere enn katter, og kan derfor benyttes til flere oppgaver.

Hundene vinner også fordi de er flokkdyr, de knytter seg til eierne sine på en annen måte en kattene.

Les også: Her er verdens styggeste

Kattene
På fem av de elleve kriteriene var kattene best, og tapte dermed knepent. Kattene slo hundene på hjerne, popularitet, supersanser, miljøvennlighet og vokalisering.

Mange, og spesielt hundeeiere, vil påstå at ingen er så flinke til å kommunisere med lyd som nettopp hunden. Men når en hund produserer larm og støy ligger katten rolig å manipulerer hjernen din med melankolsk mjauing.

Se også: Katten har en slange i nesa!

Supersanser
Kattene slår hundene på både syn, hørsel og nese. Hjernen til kattene er litt mindre enn hundene, men har dobbelt så mange nerveceller i hjernebarken.

Siden katter stort sett er mindre enn hunder spiser de mindre, og forurenser dermed mindre.

En annen måte å avgjøre hva som er det mest populære kjæledyret er å telle dem opp. Her vinner kattene, det er rett og slett flere som har katt enn hund.

Har du katt eller hund, og er uenig i forskernes konklusjon? Har du kanskje begge deler og sitter på fasiten? Fortell oss hva du mener under!

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere