RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Hypokondere blir lettere uføre

(Foto: Shutterstock)
Sist oppdatert:
Oslo (NTB): En ny norsk forskningsrapport viser en sterk sammenheng mellom uførhet og hypokondri, også kalt helseangst.

Forskerne bak studien er overrasket over resultatet. Selv om under 1 prosent av befolkningen kan kalles hypokondere, bekymrer 10 prosent seg så mye for egen helse at det øker sannsynligheten for at de blir uføre. 5 prosent av befolkningen er så bekymret at sjansen for uførhet femdobles.

– Helseangst som fører til uføretrygd er langt mer utbredt enn vi antok, sier forsker Arnstein Mykletun til Dagens Medisin.

Forskerne bak studien er usikre på hvorfor helseangst har en så sterk effekt på uføretrygding. Hypokondri oppgis nesten aldri som årsak til uførhet i søknader om uføretrygd.

– Vi vet ikke endelig hva årsaken er, men det kan skyldes at det å gå rundt å bekymre seg hele tiden for helsa si i seg selv er så belastende at man ikke orker å jobbe, sier Mykletun, postdoktorstipendiat ved Universitetet i Bergen og forsker ved Folkehelseinstituttet, til Dagsavisen.

Forskeren understreker at hypokondri og helseangst skal tas på alvor. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere