RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ikke muslimske opprørere bak bombe i Bangkok

AVSPERRET: Politiet satt en 100-meters sperregrense rundt Erawan-helligdommen ved hotellet Grand Hyatt Erawan.
AVSPERRET: Politiet satt en 100-meters sperregrense rundt Erawan-helligdommen ved hotellet Grand Hyatt Erawan. Foto: Stig Martin Solberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Bombeattentatet i Bangkok mandag passer ikke med taktikken som muslimske separatister i Sør-Thailand bruker, sier Thailands hærsjef.

BANGKOK/OSLO (Nettavisen/NTB): - Dette stemmer ikke med episoder i det sørlige Thailand. Denne type bombe er heller ikke av en type som brukes i sør, sa general Udomdej Sitabutr, som er hærsjef og viseforsvarsminister, tirsdag.

Ingen har ennå påtatt seg ansvaret for bomben som kostet 22 mennesker livet og skadet 123, og myndighetene har heller ikke anklaget noen spesifikk gruppe.

De tre sørligste provinsene i Thailand herjes av et mangeårig muslimsk opprør. Siden 2004 er over 6.500 mennesker drept i forbindelse med uroen i sør.

Mangeårig strid

En annen mulig bakgrunn for angrepet kan være den mangeårige striden mellom tilhengerne og motstanderne av tidligere president Thaksin Shinawatra, som i fjor endte i kuppet mot hans søster Yingluck Shinawatra.

Men selv om den striden til tider også har tatt en voldelig vending, har det aldri vært attentater så blodige som mandagens angrep.

Islamistiske terrorister har gjennomført flere angrep andre steder i Sørøst-Asia, blant annet på Bali, men Thailand har aldri vært et mål for dem.

Den kraftige bomben mandag gikk av ved den hindubuddhistiske helligdommen Erawan, som ligger på et travelt gatehjørne midt mellom flere luksushoteller og de enorme kjøpesentrene Siam Paragon, Siam Center og MBK Center i sentrum av Bangkok.

Asiatiske drepte

Blant de drepte var det tre kinesere, to personer fra Hongkong, to fra Malaysia og en fra Filippinene, og blant de skadde var det mange fra Kina og Taiwan.

– Bomben tok sikte på å drepe så mange som mulig siden helligdommen er full av folk mellom 6 og 7 om kvelden, sa polititalsmann Prawut Thavornsiri.

Helligdommen er et svært populært mål for turister fra Asia, og også et populært stoppested i sentrum av Bangkok for vestlige turister som shopper i de omkringliggende kjøpesentrene.

Angrep på turismen

Forsvarsminister Prawit Wongsuwan sa sent mandag at formålet med angrepet måtte være å skade økonomien gjennom å ramme turismen.

Turismen er et av lyspunktene i en thailandsk økonomi som ennå ikke har kommet seg helt til hektene siden de militære grep makten i mai i fjor.

Turismen står for 10 prosent av BNP, og regjeringen håpet på rekordantall turister i år etter et kraftig fall i fjor i forbindelse med mange måneder med gateprotester og til slutt militærkuppet.

Tidlig tirsdag var politietterforskere i full gang med å undersøke det blodstenkte åstedet på jakt etter spor som kunne fortelle noe om hvem som sto bak det verste terrorangrepet i Thailand på mange år.

Midt i rushtiden

Bomben gikk av midt i rushtiden rundt klokka 18.30 mandag, med en enorm ildkule i den trange Sukhmuvit-gata, der kjøpesentrene rager på begge sider og bybanen Skytrain passerer flere etasjer over gata.

Mandag kveld var åstedet preget av utbrente motorsykler, restene av muren og gjerdet rundt helligdommen og blod på asfalten, og rett innenfor helligdommens port var det et 30 centimeter bredt krater.

– Det var lik overalt. Noen var revet i filler. Det var grusomt, sa Marko Cunningham, en paramedic fra New Zealand som jobber i byens ambulansetjeneste. Han la til at folk flere hundre meter borte var blitt skadd. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere