RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ingen enighet om atomavtale med Iran

INGEN ENIGHET: USAs utenriksminister John Kerry måtte mandag konstatere at det heller ikke denne gangen lot seg gjøre å komme fram til enighet om en atomavtale med Iran innen fristen partene hadde gitt seg selv. Foto: Reuters / NTB scanpix
INGEN ENIGHET: USAs utenriksminister John Kerry måtte mandag konstatere at det heller ikke denne gangen lot seg gjøre å komme fram til enighet om en atomavtale med Iran innen fristen partene hadde gitt seg selv. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Leonhard Foeger
Sist oppdatert:
Atomforhandlingene med Iran vil heller ikke denne gangen resultere i en avtale, men kan bli forlenget til 1. juli neste år, opplyser vestlige diplomater i Wien.

Forhandlingene om det iranske atomprogrammet har pågått i tolv år og resulterte i november i fjor i en midlertidig avtale.

Iran og landene i den såkalte 5+1 gruppen, som består av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland, ble da enige om å forhandle fram en endelig avtale i løpet av et halvt år.

Ny frist

Fristen i juli kom og gikk, og partene ga hverandre ny frist til 24. november. Også denne ryker, men forhandlingene vil trolig bli gjenopptatt i midten av neste måned, opplyser godt orienterte kilder i Wien.

Ifølge en annen diplomatisk kilde vurderer partene å gi seg selv ny frist til 1. juli neste år med å komme fram til en avtale.

– Det er gjort noe framgang, men vi må diskutere visse spørsmål i våre respektive hovedsteder. Vi kommer til å møtes igjen før nyttår, prosessen fortsetter, sier en diplomat som deltar i forhandlingene.

Politisk vilje

Det iranske nyhetsbyrået IRNA meldte mandag morgen at Iran fortsatt håpet på en avtale i Wien, mens en europeisk diplomat betegnet dette som en «fysisk umulighet».

Kinas utenriksminister Wang Yi, som også er på plass i Wien, var forsiktig optimist.

– Det er nå politisk vilje hos partene, også hos Iran, til å komme fram til en avtale. Gjennom felles anstrengelser vil vi før eller siden komme fram til en avtale og løse det iranske atomspørsmålet, sier Wang.

Han understreket at mandagens tidsfrist kunne ryke, men at forhandlingene ikke dermed ville strande.

Frykter atomvåpen

Åtte år har gått siden FNs sikkerhetsråd innførte de første sanksjonene mot Iran, for å tvinge landet til å innstille sitt program for anrikning av uran.

Vesten frykter at iranerne før eller siden vil utvikle atomvåpen, selv om myndighetene i Teheran forsikrer at det iranske atomprogrammet utelukkende er av sivil karakter.

Inspektørene fra Den internasjonale atomenergikommisjonen (IAEA) har i årevis gått inn og ut av de iranske atomanleggene, uten å finne beviser for noe annet, men har fortsatt ikke fått svar på alle spørsmål de har stilt.

Iran har aldri anriket uran til mer enn 20 prosent, mens uran som benyttes i kjernevåpen vanligvis har en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent.

Vesten misliker likevel at landet har bygd og vil bygge enda flere sentrifuger for anriking av uran, noe landets ledere hevder trengs for å kunne produsere brensel til landets atomkraftverk.

Holdt avtalen

Som ledd i den foreløpige avtalen som ble inngått i november, gikk Iran med på å stanse anriking av uran til mer enn 5 prosent inntil videre, samt til å stanse aktiviteten i sin forskningsreaktor i Arak.

Landet gikk også med på å kvitte seg med halvparten av lagrene av anriket uran og å fortynne resten til 5 prosent, mot at vestlige land lettet noe på sanksjonstrykket.

Utenriksminister Børge Brende (H) var blant dem som betegnet avtalen som «historisk» og «en seier for diplomatiet», og IAEA konstaterte noen måneder senere at iranerne oppfylte sin del av avtalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere