*Nettavisen* Nyheter.

– Iran har startet en henrettelsesbølge

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH (EPA)

13 personer ble hengt i morgentimene tirsdag. 50 henrettet på to uker.

14.07.09 13:17

– 14 personer skulle henges offentlig i dag morges i en park i Zahedan. Litt senere i går kom det en annen melding fra ett av Iran-regimets nyhetsbyråer om at hengingen kommer til å skje i fengsel. I går så hadde de invitert folk til å komme og se på, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

– Nå har vi fått høre at 13 av disse 14 har blitt hengt i fengsel, sier Amiry-Moghaddam.

Frykter for nye opptøyer
Årsaken til at regimet valgte ikke å gjennomføre henrettelsen offentlig, skal være frykt for nye opptøyer blant den iranske befolkningen.

– De var de redde for at det skulle bli nye opptøyer. De er i en situasjon hvor de må forhindre at folk samler seg, sier han.

Menneskene som ble henrettet tirsdag tilhører en gruppe sunnimuslimer som myndighetene ofte omtaler som terrorister. Majoriteten av det iranske folket er sjiamuslimer.

– De sier at de hører til en gruppe, som er sunnimuslimer i den provinsen, som kjemper en væpnet kamp mot regimet. Én av dem som skulle henges skulle være broren til lederen for denne gruppen, men han ble ikke hengt i dag. Begrunnelsen er at de har fått nye opplysninger og trenger å avhøre ham, men han kommer til å bli hengt i løpet av noen dager, sier Amiry-Moghaddam.

«Å være i krig mot Gud»
Alle de henrettede har blitt tiltalt og dømt for «Moharebe», som betyr «å være i krig mot Gud». Dette benyttes ofte av regimet for å tiltale og dømme folk som motsetter seg regimet.

– Det er et ord de har fra koranen og de bruker det mot folk som driver kamp mot regimet.

– Er dagens henrettelser tilknyttet massedemonstrasjonene vi har sett i kjølvannet av presidentvalget 12. juni?

– Det er det ikke noe tvil om. Siden begynnelsen av juli, så har det vært 37 henrettelser i Iran. Med disse 13 blir det 50 personer på to uker. Det er absolutt ikke noe tilfeldighet og har en sammenheng med den henrettelsesbølgen de har startet for å spre frykt, sier han.

Les også: Norge fordømmer henrettelser

Norske myndigheter har tidligere gått ut og fordømt henrettelsene, voldsbruken og massearrestasjoner som har funnet sted etter valget i Iran. I tillegg har Utenriksdepartementet kalt den iranske ambassaden i Oslo inn på teppet for å uttrykke Norges misnøye over situasjonen.

– Hva bør Norge gjøre videre?

– Vi har fått signaler om at det blir flere henrettelser i de dagene og ukene som kommer. Nå er det sånn at jeg har bedt FN om å sende en observatørgruppe til Iran, og det er det norske myndigheter også bør forsøke på – å få en spesialutsending til Iran. De må få oversikten over dem som er arrestert og finne ut av hvilken situasjon de befinner seg i.

Ekstreme forhold
– Det er mange arresterte, og de er under ekstreme forhold. Cellene er overfylte, de får veldig lite mat, og de blir slått og utsatt for tortur. Og det samme gjelder også gamle fanger som allerede har vært der. Så det at det kommer en spesialutsending som besøker disse fangene, er veldig viktig i første omgang, sier han.

– Det viktigste av alt er at Norge ikke anerkjenner valgresultatet, understreker Amiry-Moghaddam.

Stille fra UD
Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere tirsdagens henrettelser utover det de har gjort tidligere.

- UD har ikke noe mer å tilføye enn det som allerede er uttrykt i pressemeldinger hhv. 25. juni og 7. juli.Der omtales både valget, henrettelser og menneskerettigheter, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, i en kort kommentar til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag