– Iran henrettet seks demonstranter

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH (EPA)

Seks demonstranter skal ha blitt henrettet ved henging i det fryktede Evin-fengselet.

02.07.09 15:29

Seks personer er bekreftet henrettet ved henging i Evin-fengselet i Teheran onsdag. Kilder opplyser til Jerusalem Post at de henrettede kan være tilknyttet de omfattende demonstrasjonene i Iran i kjølvannet av presidentvalget 12. juni.

– Det som bekymrer oss først og fremst, er at ingen av dem er identifisert med navn. Det vi tenker er at det er flere tusen som er arrestert og mange av disser er overført til Evin-fengselet. Det er en bekymring. Regimet har ennå ikke kontroll og derfor er det ikke utenkelig at de starter med massehenrettelser for å spre frykt, sier talsperson for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen på telefon fra Italia.

Sprer frykt blant befolkningen
– Dette er et forsøk på å spre frykt blant befolkningen. Nå har det gått to uker siden regimet slo hardt ned på folk, men fortsatt har de ikke klart å få kontroll, og dette er uvanlig i Iran. Fortsatt hører man om nettene at folk står på takene og roper klagerop, sier han.

Amiry-Moghaddam understreker at Iran Human Rights verken kan bekrefte eller avkrefte at de henrettede var Mir Hossein Mousavi-demonstranter.

En rekke land, inkludert Norge, har fordømt voldsbruken og massearrestasjonene i Iran. Men Amiry-Moghaddam verdenssamfunnet må bidra med mer.

– Det vi ønsker fra verdenssamfunnet er at resultatet av presidentvalget ikke anerkjennes. Hvis verdenssamfunnet lar være å anerkjenne, så bidrar dette med stor energi og motivasjon for folk. For da ser de at det nytter med fredelige demonstrasjoner, sier Amiry-Moghaddam.

Det mektige vokterrådet har allerede anerkjent Mahmoud Ahmadinejad som vinneren av presidentvalget.

Kveler opptøyene
Iranske myndigheter har innført en rekke tiltak for å kvele opptøyene i landet, samt begrense informasjonsflommen til omverden. Internasjonale journalister har blitt nektet å dekke opptøyene og fått inndratt journalistvisumene. Men likevel har mange iranere klart å videreformidle informasjon via nettsteder som Twitter og Facebook. Men også disse kanalene er i ferd med å bli blokkert.

– Når det gjelder nett- og telefonsensur, så er det verre enn noen gang, sier Amiry-Moghaddam.

Videre sier han at de arresterte blir tvunget til å komme med tilståelser som kan senere bli brukt mot dem i forbindelse med en domsavsigelse.

Mange demonstranter drept
Basij-militsen har slått kraftig ned på opptøyene i Iran etter valget. Ifølge offisielle tall har 29 demonstranter blitt drept.

- Men øyevitner som vi har snakket med sier det er langt flere. Noen har sagt at det er over 250, sier Amiry-Moghaddam og legger til at situasjonen er veldig uoversiktelig og dermed umulig å verifisere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.