*Nettavisen* Nyheter.

– Island tror på julenissen

Foto: OLIVIER MORIN (AFP)

Landbruksminister Lars Peder Brekk advarer islendingene mot å gå inn i EU.

Reykjavik (ANB): – Island vil ikke klare å få EU med på å gi islendingene varige særordninger for fisk. Det vil være som å tro på julenissen, sier Sp-nestleder og landbruksminister Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Torsdag samles de nordiske landbruks- og fiskeriministrene til møte i Isafjordur på Island. Brekk benytter anledningen til å gå fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) i næringen når han nå langer ut mot EUs fiskeripolitikk. Det kan han trygt gjøre ved å ta på seg hatten som nestleder i Senterpartiet.

Russisk rullett
– Jeg mener at islendingene spiller russisk rullett med egne fiskeressurser dersom Island går inn i EU, sier Brekk friskt når vi møter ham i Reykjavik på vei til Isafjordur nordvest på sagaøya. Her skal han torsdag diskutere EUs nye fiskeripolitikk med sine nordiske kolleger. EU har laget et såkalt grønnbok som staker ut en ny felles fiskeripolitikk fra 2013.

– Bakgrunnen er at situasjonen for EUs fiskerier har gått fra vondt til verre. Men jeg kan ikke se at noen av de tiltakene som skisseres vil gi positive resultater. Det gjøres ikke noe konkret for å redusere fiskeflåten og stoppe overfisket. Det er alarmerende når 93 prosent av torsken i Nordsjøen blir fanget før den er kjønnsmoden. EU innser problemet, men varsler bare mer av dagens politikk, sier Brekk.

Vil ha Island
– Et islandsk EU-medlemskap vil være som manna fra himmelen for EU. På den måten kan EU både få større areal og økte fiskeressurser. Men Island vil måtte gi fra seg kontrollen med fiskeressursene. Det er ingenting i grønnboka som forteller om nasjonal styring. Her snakkes det riktignok om en regionalisering av fiskeriforvaltningen, men det er veldig uklart hva det i praksis vil bety, sier Brekk.

– Jeg kan ikke se for meg hvordan Island skal kunne få varige særordninger. Alle EU-nasjonenes hav skal jo være EU-hav og underlagt EU-lovgivning, sier Brekk.

Han har god rede på fiskeripolitikk og var for øvrig fiskeriminister en kort periode i sentrumsregjeringen.

Press på Norge
– Hvordan vil det slå ut for Norge dersom Island blir medlem av EU?

– Det vil kunne påvirke en norsk EU-debatt. Men jeg er overbevist om at Norge i enda større grad enn Island vil være tjent med å stå utenfpr EU. Vi har jo inntektene fra vår olje, og dermed vil vi bli utsatt for enda større press fra EU som kan argumentere med at fisken ikke betyr like mye for Norge som Island. Men jeg mener det for eksempel vil være fullstendig uforsvarlig av Norge å gi slipp på torskestammen i Barentshavet som vi i dag forvalter sammen med russerne. Dette er verdens viktigste fiskestamme, sier Brekk.

– Men dersom Island blir med i EU vil vi møte islendingene på andre siden av forhandlingsbordet?

– Vi har hatt islendingene på andre siden av bordet hele tiden, sier Brekk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.