*Nettavisen* Nyheter.

– Jeg tok tilbake livet

Svanhild Teigen Rasch-Halvorsen tok tilbake livet sitt. Nå skal hun hjelpe andre. FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Nå vil Svanhild (34) hjelpe andre.

09.04.19 10:42

HOLMENKOLLEN: – Jeg fikk livet tilbake. Det er helt fantastisk, sier Svanhild Teigen Rasch-Halvorsen (34) .

Hun er gravid i sjette måned, har roser i kinnene og synes livet smiler. At hun i 2005 var helt nede i kjelleren. Og da vi snakker vi HELT nede, er vanskelig å skjønne. Hun jobbet seg vekk fra en tung ME-diagnose (kronisk utmattelsesyndrom) Ett kurs med The Phil Parker Lightning Process, hjalp henne ut av en vanskelig situasjon.

Vi kommer tilbake til det. Først skrur vi tiden til 2005. Svanhild var en typisk flink pike. Hun elsket å jobbe. Både hardt og lenge. Mot seg selv var hun streng, og perfeksjonist.

– Jeg jobbet veldig mye. Og det var mye stress. Så fikk jeg en nakkeskade. Jeg kom ikke meg ikke helt fra den skaden før jeg begynte å jobbe igjen. Så begynte jeg å få infeksjoner. Jeg var forkjølet i et halvt år. Infeksjoner kom og gikk. Jeg fikk urinveisinfeksjon, infeksjon i tann...jeg var slett ikke bra. Da skjønte jeg at det ikke gikk lenger, sier Svanhild.

Mørkt rom

For Svanhild begynte mørket for alvor å senke seg. Bokstavelig talt også. Hun klarte ikke annet enn å ligge i et mørkt rom i leiligheten. Hun orket ingen ting og tålte ingen ting.

– Mannen min kunne ikke sove i samme seng som meg. Bare han flyttet på puten, føltes det som om hele sengen ristet. Jeg var følsom på alt. Lys, lyder..., alt egentlig. Da hadde jeg allerede fått ME-diagnosen. Bare tanken på at jeg hadde fått den, var vond å leve med.

For Svanhild ble det en vond sirkel. Ikke nok med at hun hadde en fysisk lidelse, så måtte hun også takle tankene som kvernet oppe i hodet.

– Jeg ble blant annet lei av å skuffe folk. Jeg kunne planlegge å gå i et bursdagsselskap, men så måtte jeg trekke meg i siste liten. Fordi jeg ikke maktet å gå dit. I perioder var jeg jo helt borte for folk, sier Svanhild.

Så begynte hun så smått på den tunge og lange veien tilbake.

– Surret bort tid

En vei blir lang når stegene er små.

– Jeg hadde hele tiden et mål om å komme tilbake der jeg var. Men det var små steg. Sånn som å gå opp og ned trappen. Gå rundt huset. Prøve å gradvis komme tilbake. Men årene 2005, -06 og -07 ble tildels også surret bort.

Rett før påske fikk hun høre om The Phil Parker Lightning Process. Kort fortalt handler behandlingsmåten om dette:

- Gjenkjenne de mønstre som forårsaker destruktive følelser i livet ditt.

- Skape en effektiv måte å stoppe disse mønstrene på.

- Skape mer nyttige alternative tanke- og handlingsmønstre.

Metoden benyttes også blant annet mot utbrenthet, stress, migrene, søvnløshet, angst og depresjoner.

For Svanhilds del ble det et vendepunkt.

– Jeg bestemte meg med én gang for å delta på kurset. Hva hadde jeg å tape på det?

Ingenting, skulle det vise seg. Svanhild deltok på et tredagers-kurs.

Allerede i starten falt flere biter på plass.

Biologisk forklaring

Svanhild fikk raskt enkle forklaringer på hvorfor kroppen hennes reagerte som den gjorde.

– Jeg fikk en biologisk forklaring. Jeg lært om hvorfor jeg slet med lys, lyd og mageproblemer. Det ble et vendepunkt hvor mange ting falt på plass. Jeg fikk en logisk forklaring. Alt var så ekstremt konkret. Og det var godt.

Blant annet fikk hun vite at det hormonelle i kroppen slett ikke var i rute. Det påvirket igjen så mye annet.

– Jeg lært meg å bryte mønstrene. Og jeg lærte å kjenne igjen reaksjonene mine. I hendene fikk jeg er verktøy å jobbe videre med på egenhånd. Da skjønte jeg raskt at det faktisk var lys i tunnelen.

Og Svanhild kom ut igjen på den andre siden av tunnelen.

– Den siste kursdagen var jeg på en kafé. Uten at jeg helt skjønt det selv bare spratt jeg opp en trapp. Uten problemer. Jeg var i god form igjen! Da skjønte jeg at hadde fått livet mitt tilbake.

Gift, gravid og kursleder

Denne dagen stråler hun av lykke ved på bordet på Tid café. Hun er i gang med Teigen Coachin som skal videreføre hva hun har lært. Og hun klapper seg tilfreds på magen. Der venter hennes eget mirakel på å møte verden om tre måneder.

– Jeg satte meg to viktige mål da ble jeg syk. Jeg skulle gifte meg og jeg skulle ha barn. Jeg har nådd begge mål, sier hun med et stort og varmt smil.

Nå skal hun hjelpe andre. Kurset hun skal tilby er det samme som hun selv gjennomførte. Den siste tiden har Svanhild pendlet frem og tilbake mellom Norge og London for å utdanne seg til Lightning Process-instruktør.

– Jeg blir glad bare av tanken på at jeg kan hjelpe andre. Tanken alene gir meg veldig mye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.