*Nettavisen* Nyheter.

– Jeg var pillefjern

Foto: Ole-Johnny Myhrvold (Glomdalen.no)

Det sier 24-åringen som står tiltalt for drapet på Lise-May Varild (46).

12.01.11 14:35

24-åringen som står tiltalt for drap på den 46 år gamle trebarnsmoren i Øvrebyen i fjor høst, har i detalj forklart seg om hendelsen som fikk et tragisk utfall, melder Glåmdalen.

Han er tiltalt både for drap for å lette en annen forbrytelse eller unndra seg straffen for en slik, og grovt ran.

Strafferamme på 21 års fengsel
Det første tiltalepunktet er likestilt med overlagt drap når det gjelder strafferammer og har en strafferamme på 21 års fengsel – lovens strengeste straff.

Minimumsstraffen for forsettlig drap er åtte års fengsel, men dersom retten skulle finne 24-åringen skyldig etter tiltalen, ligger det i kortene at fengselsstraffen blir strengere enn dette.

Saken mot 24-åringen ble innledet i Glåmdal tingrett i dag med blant annet tiltaltes forklaring, åstedsbefaring og de første vitneforklaringer.

Her er en fortløpende oppdatering fra alle forklaringene fra klokka 09.00.

Kl. 09.12: Den tiltalte erkjenner seg delvis skyldig etter tiltalen.Han erkjenner ikke forsettlig, men uaktsomt drap.

Kl. 09.16: Aktor, statsadvokat Dymbe, begynte sin innledning.

Kl. 09.35: Per-Erik Stømner rapporterer at «den tiltalte tar det med fatning, men ser ut til å være preget av situasjonen. Han løfter sjeldent blikket og sitter helt rolig ved siden av sin forsvarer.»

Kl. 09.37: Forsvarer Feydt får ordet.

Kl. 09.44: Tiltalte skal starte på sin forklaring.

Kl. 10.09: Tiltalte forklarer at han er avhengig av heroin, men det var ikke å få tak i den aktuelle dagen. Derfor hadde han i seg noe han kaller en nødløsning.

Kl. 10.20: Aktor spør om tiltalte tenkte noe i forhold til fornærmede og om han hadde noen tanker om henne mens han kjørte. – Jeg hadde panikk, og visste ikke hva jeg gjorde. Jeg stoppet jo for at hun skulle av, sier han.

Kl. 13.25: Retten er nå ute på åstedsbefaring på ruta hvor hendelsen skjedde. Ferden går fra minibanken til toppen av Storgata. Etter åstedsbefaringen går turen tilbake til Glåmdal tingrett for vitneavhør.

Kl. 13.43: Hele retten er med på åstedsbefaringen. En politikvinne fra Kongsvinger politistasjon redegjør underveis. Hun viser fram en mappe som er illustrert med bilder fra der vitnene befant seg på de aktuelle stedene under ferden.

Kl. 13.44: Tiltalte har også forklart seg underveis i åstedsbefaringen, og har også svart på spørsmål fra retten.

Torsdag går med til en rekke vitneforklaringer. Da vil også både den medisinsk og den teknisk sakkyndige forklare seg.

Fredag slipper bistandsadvokaten til når det gjelder oppreisning/erstatning til de etterlatte, fulgt av aktors og forsvarerens prosedyrer.

Aktor er statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, forsvarer er advokat Fridtjof Feydt, mens Geir Langhelle er oppnevnt som bistandsadvokat for de etterlatte.

Dommer/rettens administrator er sorenskriver Vegard Sunde, som har med seg to lekfolk som meddommere.

Dom vil falle senere i måneden.

Følg rettssaken live her i Glåmdalen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.