*Nettavisen* Nyheter.

– Jeg vet hva jeg vil ha hvis jeg blir dement

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Helseminister og dataingeniør Anne-Grete Strøm-Erichsen kommer med ønske til sine nærmeste i tilfelle hun blir dement.

28.09.10 19:00

Det er i siste utgave av Arbeiderpartiets blad Sammen at helseministeren kommer med sitt ønske.

- Jeg vet hva jeg ville ha ønsket om jeg ble dement. Da hadde en GPS gitt meg et rikere og tryggere liv, fordi mine nærmeste ville være trygg på at jeg ikke gikk meg bort. Og hvis jeg ble borte kunne man enkelt finne meg igjen, sier hun.

Hvert år blir flere leteaksjoner satt igang fordi demente personer går seg bort. En GPS sender ut signaler som gjør at andre til enhver tid kan se hvor GPS-en befinner seg. Helseministeren tror at GPS vil gjøre at færre eldre blir borte fordi det vil være enkelt å se hvor de er. Samtidig vil mange eldre få større bevegelsesfrihet fordi man ikke trenger å frykte at de skal bli borte.

Les også: Han vil spore kona med GPS

Nyvinninger
I magasinet Sammen skriver leder Tore Tennøe i Teknologirådet om ulike teknologiske nyvinninger som kan brukes innenfor helsesektoren, men at Norge så langt har gjort lite for å følge utviklingen. I Danmark har man for eksempel tatt i bruk en KOLS-koffert som gjør at pasienter kan ha kontroll med sykdommen uten å måtte reise til sykehus for sjekk.

I Skottland mottar eldre en sikkerhetspakke. Den inneholder blant annet sensorer som registrerer når eldre står opp av sengen, og som automatisk slår på lyset. Resultatet blir at eldre slipper å gå i mørket på vei til badet. Dermed vil en rekke fallulykker bli unngått. Kommer man ikke tilbake til sengen etter en viss tid, vil omsorgspersonell eller pårørende kunne bli varslet.

I den skotske pakken kommer også medisineringsautomat, GPS, kroppssensor, røyk- og vannvarsler.

Les også: TEST: GPS sporingsenhet - SafeTracker

- Positiv
I bladet snakker Strøm-Erichsen varmt om bruk av ny teknologi for å skape trygghet rundt eldre, og for å gi dem muligheten til å kunne bo hjemme lenger. Hun påpeker også at mens det blir flere eldre, minker antall personer som ønsker å jobbe med eldre. Erichsen tror at god teknologi kan dekke opp for noe av arbeidskraften. For eksempel vil man kunne installere sensorer som regulerer temperatur og belysning i leiligheten, samt ha varslere som sier ifra hvis den eldre har glemt å slå av stekovnen.

- Hvis vi kan motvirke fallulykker og brann, og ikke minst gi eldre bedre og mer trygghet slik at de kan bo hjemme lenger om de ønsket det, er slike teknologier veldig positive, sier hun.

Siden 25. juni 2009 har et utvalg jobbet med å vurdere ulike teknologiske løsninger i helse- og omsorgssektoren. Ennå har ikke utvalget kommet med noen rapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.