RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Jorden blir bare 2 grader varmere

Foto: Haraz N. Ghanbari (AP)
Sist oppdatert:
Men G8-landene har så langt ikke forklart hvordan de skal klare å nå klimamålet.

Ledere for de mektige G8-landene, de åtte fremste industrilandene i verden, var onsdag samlet i det jordskjelvrammede L'Aquila i Italia.

Lederne har blitt enige om at de ikke vil tillate en høyere global temperaturstigning på mer enn to grader celsius innen 2050.

Kutter 80 prosent
Et foreløpig utkast fra møtet viser at industriland skal kutte klimautslippene med 80 prosent fram til 2050, mens utviklingsland kutter med 50 prosent innen samme tidsperiode. Det kommer ikke fram i G8-utkastet hva som er utgangspunktet for reduksjonen i CO2-utslippene, men sannsynligvis dreier dette seg om 1990-nivået.

Langsiktige forpliktelser
Den britiske statsministeren Gordon Brown sier han er optimistisk, og tror andre land utenfor G8 vil støtte utkastet når klima står på dagsordenen torsdag.

– Dette er langsiktige forpliktelser. Jeg håper at andre land som vi skal ha møter med i morgen, vil følge dette opp og dette er en svært enestående utvikling. Det er første gang det skjer, sier Brown.

Brown mener utkastet kan bane vei for en ny global klimaavtale under FNs klimakonferanse i København i desember.

Dette er første gang at G8-landene USA, Russland, Japan og Canada forplikter seg til 2-gradermålet. Men allerede i 1996 ble EU-landene Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia, som også er medlem av G8-gruppen, enige om dette klimatiltaket, melder Reuters.

Har ingen konkret plan
Politiske analytikere forteller at det ikke fremgår hvordan verden skal nå disse klimamålene, melder BBC.

– Ved å enes om å holde temperaturstigningen til under 2 grader celsius, uten en konkret plan, penger og mål om hvordan de skal gjennomføre det, så har ikke G8-lederne klart å løse den fastlåste situasjonen i FNs klimaforhandlinger, sier Greenpeaces internasjonale rådgiver Tobias Muenchmeyer til Reuters.

Utad kan det virke som at G8 har fått på plass en viktig brikke i kampen mot global oppvarming. Men i realiteten vil verken India eller Kina forplikte seg til å halvere de globale utslippene innen 2050. India er ikke med i G8-gruppen, og president Hu Jintao måtte avbryte møtet for å haste tilbake til Kina for å håndtere den urolige situasjonen i Xinjiang-provinsen.

Bevilger 15 milliarder
G8-lederne vil også drøfte temaer som den globale finanskrisen, utvikling i Afrika, den spente situasjonen i Iran, samt ikkespredningsavtaler på kjernevåpen og andre utfordrende saker. Det er ventet at president Barack Obama skal presentere et forslag om å bevilge 15 milliarder dollar til jordbruksutvikling i Afrika fredag, skriver The New York Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere