– Kano er ikke så stabilt som man skulle tro

– Man bør ta forholdsregler før man begir seg ut på kanotur. Det er ikke et så trygt og stabilt fartøy som man skulle tro, sier padleinstruktør Karsten Dons til NTB. Fire personer har mistet livet i kanoulykker denne uka.

– Man bør ta forholdsregler før man begir seg ut på kanotur. Det er ikke et så trygt og stabilt fartøy som man skulle tro, sier padleinstruktør Karsten Dons til NTB. Fire personer har mistet livet i kanoulykker denne uka. Foto: (Innovasjon Norge)

Det er en stor fordel å kunne snu en kantret kano før man legger ut på tur, oppfordrer padleinstruktør. Fire personer har mistet livet i kanoulykker denne uka.

24.07.15 17:55

– Det er mange som tror at de kan padle kano, men å klare å snu en kantret kano når det er 12 grader i vannet og du er et stykke fra land, er ikke enkelt, sier friluftslivsveileder og padleinstruktør i Norges speiderforbund, Karsten Dons, til NTB.

– Kanoen blir ofte oppfattet som trygg og stabil, men det er fort gjort å gå rundt. Folk har en tendens til å overvurdere egne evner, og tror at de klarer å svømme lengre enn de faktisk klarer, sier Dons.

Kle deg etter vanntemperaturen
Det har skjedd to dødsulykker i Femundsmarka og i Namdalseid i Nord-Trøndelag i kano denne uka. Fredag ble to danske menn i 50-årene og den enes seks år gamle sønn funnet druknet i innsjøen Rogen i Femundsmarka. De hadde alle på seg redningsvester, men kanoen ble funnet kantret ved land.

Mandag omkom en mann i 20-årene i Storvatnet i Namdalseid i Nord-Trøndelag, etter at kanoen han og to andre satt i, veltet. De to klarte å svømme til land og ble sendt til Sykehuset Namsos for kontroll.

Første bud er å bruke flytevest, opplyser Dons.

– I tillegg kan det være veldig skummelt om sommeren, for det kan være varmt og deilig på land, mens det er svært kaldt i sjøen. En må derfor ikke legge ut i værforhold man ikke behersker, og man må huske å kle seg etter vanntemperaturen, sier Dons.

– Hold deg nærme land
Det er rådet også fra operativ leder av Femunden Sjøredningskorps, Robert Hermo.

– Vårt råd er å bruke flytevest, og at man holder seg ved land. Man må bruke hodet, alltid gi beskjed om hvor du skal og hvor lenge du blir borte. Det er også lurt å kle seg etter vær og vind. Temperaturen i vannet er ofte lav, så man blir fort nedkjølt, sier Hermo til NTB.

Det er mange som legger ut på kanotur i Femunden nasjonalpark, særlig om sommeren.

– Det er både turister og andre friluftsinteresserte som legger ut på tur her på sommerstid. Når de leier kanoer får de en gjennomgang om sikkerhet på sjøen og beskjed om å holde seg i nærheten av land, sier Hermo. (©NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag