RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Yao Dawei (Ap)

– Kim Jong-un må dele makten med militæret

Nord-Korea skal gå fra én sterk leder til kollektivt styre. Kim Jong-un kommer til å måtte dele makten, ifølge en kilde med bånd til Pyongyang og Beijing.

Beijing (NTB-AFP-Reuters): Uerfarne Kim Jong-un skal styre sammen med en onkel og militæret, ifølge kilden, som opplyser at hæren har erklært sin støtte til Kim Jong-ils yngste sønn.

Kilden vil ikke stå fram med navn, men ifølge nyhetsbyrået Reuters har vedkommende tidligere gitt korrekt informasjon fra det isolerte landet.

Det er landets sikkerhetssjef og avdøde Kim Jong-ils svoger Jang Song-thaek (65) som skal delta i ledelsen av landet., ifølge kilden.

Ryktene om at Jang i praksis overtar makten har svirret helt siden Kims død ble kjent mandag.

Situasjonen i Nord-Korea virker å være stabil som følge av militærets støtte til Kim Jong-un, og det er lite sannsynlig med et kupp, sier kilden.

Har gitt sin første ordre

Ifølge sørkoreanske etterretningskilder ga imidlertid Kim Jong-un sin første militære ordre like før farens død ble kunngjort. Det er ifølge myndighetene i Seoul et signal om at sønnen allerede kontrollerer de væpnede styrkene i Nord-Korea.

Kim skal ha gitt alle militærenheter ordre om å stanse feltøvelser og vende tilbake til basene sine.

– Dette er et tydelig bevis på at Kim Jong-un har fått et fast grep om militæret, sier etterretningskilden til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Korea gjennomførte mandag en prøveskyting av en rakett som en advarsel mot USA. Men planene om flere prøveskytinger ble avlyst etter ordren fra Kim, ifølge kilden.

– Med prøveskytingen ønsket Nord-Korea å sende et budskap om at de har evnen til å beskytte seg selv. Men Nord-Korea kommer trolig ikke til å gjennomføre en atomtest i nærmeste fremtid dersom landet ikke blir provosert, sier en annen kilde til Reuters.

Oppfordrer til opprør

Mens millioner av nordkoreanere sørger over sin kjære leders bortgang, oppfordrer nordkoreanere som har flyktet til sør sine landsmenn om å starte et opprør mot det strenge kommunistdiktaturet.

Onsdag samlet flere titalls nordkoreanske avhoppere seg like ved grensen til nord. Der sendte de 200.000 flygeblader inn i Nord-Korea med gassballonger. Pakkene inneholdt utløsermekanismer som skulle sørge for at flygebladene ville bli spredt over store områder.

– Reis dere og kjemp

Teksten på flygebladene oppfordrer folket til å gjøre opprør og kommer med råd om hvordan det kan gjøres. Det står også beretninger om den arabiske våren og hva opprørene der har ført til.

– Reis dere, folk. Kjemp like modig som afrikanerne for å få slutt på tredje generasjons arvtaker, står det blant annet.

Mens gassballongene steg til værs ropte de nordkoreanske avhopperne og sørkoreanske aktivister slagord som «vi hilser Kim Jong-ils miserable død velkommen» (©NTB).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere