*Nettavisen* Nyheter.

-Kokebok for boligkjøpere

Ofte er det du som forbruker som sitter igjen med regningen etter byggefeil. Men nå skal en ny boligportal veilede deg i byggejungelen.

07.11.07 13:59

Byggefeil koster årlig svimlende 14 milliarder kroner, og sjansen er stor for at det der du som forbruker som må dekke kostnadene. Dette er bare ett eksempel på hvorfor Forbrukerrådet nå lanserer en ny boligportal 7. juni. Portalen inneholder informasjon for deg som skal bygge, renovere eller kjøpe bolig.

- Hensikten med dette prosjektet er at forbrukere lettere kan opparbeide seg tilstrekkelig kompetanse om boligbygging og boligkjøp, sier politisk direktør Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet.

For dårlige prospekter
Forbrukerrapporten undersøkte 20 presentasjoner av nye boliger med til sammen 948 leiligheter, ulike steder i landet. Resultatene var nedslående. De fleste prospektene manglet vesentlig informasjon om rettigheter, og om selve boligen.

Kun to av 20 prospekter hadde en spesifisert beregning av forventede felleskostnader.

Fem av 20 prospekter hadde ingen informasjon om hvem som var utbygger.

Fem av 20 prospekter hadde ingen informasjon om tomten var fellestomt eller selveier.

Fem av 20 prospekter hadde ingen informasjon om finansiering og fellesgjeld.

- Ufattelig tankevekkende, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga om Forbrukerrapportens undersøkelse.

Ønsker kunnskapsrike forbrukere
Portalen vil være et viktig hjelpemiddel for forbrukerne. Det mener statsråden som stod for åpningen av boligseksjonen i Forbrukerportalen.no i dag.

-Portalen skal på sett og vis være en kokebok for folk i boligmarkedet. Den skal ruste forbrukerne til å være mer tøffe og kunnskapsrike i et vanskelig marked, sier Haga.

Hvert år mottar Forbrukerrådet mellom 10.000 -20.000 henvendelser vedrørende boligproblemer, som ofte avdekkes i etterkant av byggeprosjektene.

-Dessverre er det forbrukerne som blir sittende igjen med regningen etter byggefeilene. Vi må heller ikke glemme at det ved kjøp av bolig påbeløper kostnader utover selve kjøpesummen, sier underdirektør i Forbrukerrådet Roger Helde.

Les alt om Forbrukerrådets undersøkelse.

Skal du kjøpe ny bolig? Les denne sjekklistenførst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.