RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

? Krafteksport til EU kan gi dyrere strøm

Oslo (NTB): Krafteksport til EU kan gi høyere strømpriser for norske forbrukere og true norsk industri, mener lederen for næringskomiteen på Stortinget, Ola Borten Moe (Sp).

? Statkraft kan få 10 øre mer per kilowattime ved å selge strømmen til Tyskland. Det er ikke rart at de ivrer for å bygge flere undersjøiske kabler. Men tilbake ligger en kjemperegning som vi forbrukere og norsk papir- og aluminiumsindustri må betale, seier Borten Moe til Nationen.

Norge planlegger seks nye strømkabler til utlandet; to til Tyskland, en til henholdsvis Danmark, Nederland, Storbritannia og Sverige.

LO-leder Leif Sande krever at planene legges på is, og han får støtte fra Borten Moe.

? Fri eksport av strøm til kontinentet betyr at vi må importere europeiske kraftpriser, som i alle fall ligger 10 øre over våre per kilowattime, sier han.

? I fjor produserte vi 143 terrawattimer elektrisk kraft her i landet. Med 10 øre høyere pris, blir det en regning på 14,3 milliarder kroner som norske husholdninger og norsk industri må betale, mens store kraftkonsern håver inn gevinsten. Dette er jeg imot, sier han til Nationen.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) er langt mer positiv til flere strømkabler til utlandet og hevder at dette er nødvendig for å sikre trygg tilgang på elektrisitet i Norge. Partikollega Borten Moe er uenig.

? Uenigheten om denne saken går langt inn i Senterpartiet. Men i partiprogrammet vårt står det at norsk kraftproduksjon skal komme norske forbrukere og norsk verdiskaping til gode. Å selge strøm til utlandet, er å gå et steg nedover i næringskjeden. Det er ufornuftig, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere