*Nettavisen* Nyheter.

– Kvinne (18) bløffet om soldatvoldtekt

Stedet på Nedre Korskirkeallmenningen er et populært og enkelt overnattingssted. Statsadvokaten mener det aldri fant sted noen voldtekt her 18. mai. Foto: Olav Sundvor (Bergensavisen)

Den unge kvinnen anmeldte soldaten for å ha dratt henne opp en trapp og voldtatt henne. Et overvåkningskamera viste noe annet.

15.08.14 19:37

BERGEN:(Bergensavisen) Nå er den 18 år gamle kvinnen tiltalt for falsk anklage og risikerer selv straff etter hendelsen på Nedre Korkirkeallmenningen 18. mai i år.

– Etterforskningen og videoovervåkningen fra stedet avdekket det vi mener er en falsk anklage, sier konstituert statsadvokat Benedikte Høgseth til BA.

Slått opp i media

Den påståtte voldtekten inne på Bergen ymca Hostel ble slått opp i bergenspressen etter 17. mai-helgen i år. Politiet etterlyste vitner.

Stedet drives av KGUK/KFUM Ynglingen.

– I alle år har vi praktisert kjønnsblandede rom, uten at vi har opplevd alvorlige episoder av denne art, sa Bjarne Gråbræk, daglig leder til BT.

Ifølge statsadvokaten skjedde det heller ikke noe alvorlig.

Det som er et faktum er at kvinnen og den unge mannen i begynnelsen av 20-årene skal ha truffet hverandre denne helgen. Han avtjener førstegangstjenesten i Forsvaret og hadde permisjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kvinnen skal ha forklart at hun ble slept opp denne trappen mens hun gjorde motstand. Videoovervåkningen viser noe annet. Foto: Olav Sundvor (Bergensavisen)


Mannen pågrepet og siktet

18. mai ble han arrestert og siktet for voldtekt. Han forklarte at han overhodet ikke hadde gjort noe straffbart, men at 18-åringen hadde blitt med ham opp på rommet og at de hadde frivillig sex.

Kvinnen forklarte imidlertid at hun var dratt med bort til hostellet og opp på rommet av mannen, at hun hadde strittet imot, slått, sparket og forsøkt å komme seg løs.

Inne på rommet skulle hun ha blitt dyttet, avkledd og voldtatt. Hun gjentok forklaringen i et nytt avhør ti dager senere.

BA sjekket i går oppgangen til hostellet. En forholdsvis bratt trapp leder opp til en resepsjon. På veggen ovenfor trappen henger det et videokamera.

Bilder fra kamera

Etter det BA kjenner til sikret etterforskerne seg bilder fra kameraet etter hendelsen. Disse skal ikke ha vist noe påfallende da de to gikk inn, og ingenting som støtter 18-åringens forklaring om bruk av makt og at hun gjorde motstand.

Det er kjent at mange voldtektsanmeldelser henlegges på grunn av manglende beviser. Men der er svært få saker som snus helt rundt, ved at anmelder selv blir tiltalt.

– Det er ingen automatikk at vi tar ut tiltale om falsk anmeldelse når vi ikke finner beviser. I denne saken er vår vurderingen at bevisene er dekkende for å ta ut tiltale, sier Høgseth til BA.

Siktelsen mot soldaten er henlagt.

Kvinnens forsvarer er bortreist på ferie, men BA får opplyst at 18-åringen fastholder at hun ble utsatt for et overgrep, og at hun nekter straffskyld.

Det ver satt av to dager til rettssaken i Bergen tingrett i begynnelsen av desember.

Strafferammen for falsk anklage er fengsel fra seks måneder og inntil åtte år.

Les flere saker hos Bergensavisen!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.