RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Kvinne (48) sa hun var alenemor – fikk én million fra Nav

FORSVARER: Advokat, Kjell-Ove Engeseth, forsvarte den bedrageri-tiltalte kvinnen da hun møtte i Oslo tingrett onsdag og torsdag. Hun erkjente ikke straffskyld. Foto: Maria Schiller Tønnessen (Mediehuset Nettavisen)
FORSVARER: Advokat, Kjell-Ove Engeseth, forsvarte den bedrageri-tiltalte kvinnen da hun møtte i Oslo tingrett onsdag og torsdag. Hun erkjente ikke straffskyld. Foto: Maria Schiller Tønnessen (Mediehuset Nettavisen)
Bodde sammen med barnefaren, men hevder hun ikke visste at han var faren.

– Hadde jeg visst hvem som var faren, så hadde jeg sagt det, sa kvinnen som er tiltalt for å ha svindlet til seg i underkant av én million kroner fra Nav.

Kvinnen – som kom fra Gambia til Norge for over 20 år siden – fikk i en periode på 12 år stønad som alenemor fra Nav. I 2010 kom det derimot for en dag at hun bodde sammen med mannen som senere viste seg å være far til hennes tre barn.

– De bodde sammen under hele perioden, men dette unnlot hun å opplyse Nav om, sa aktor, Oda Karterud, da saken ble behandlet i Oslo tingrett torsdag.

Kvinnen erkjente ikke straffskyld.

Ville ikke ha farskapstest
Da Nav krevde farskapstest nektet først 48-åringen, og deretter nektet barnefaren. Til slutt kom det et rettslig krav om at det skulle utføres DNA-test. Resultatet viste at mannen var far til kvinnens tre barn.

– Dette er det ikke tvil om. Det retten må ta stilling til, er om hun hele tiden visste at mannen var far til barna, og om hun bevisst oppga feil opplysninger for å oppnå vinning, sa aktor da hun oppsummerte saken for dommeren.

I retten kom det fram at 48-åringen sliter med å skrive, snakke og lese norsk. Dette ble av kvinnens forsvarer – Kjell-Ove Engeseth – brukt som argument for at hun ikke forsto hva hun skrev under på i søknaden.

– Gjorde det for å få penger
Karterud var derimot klar på at hun mener kvinnen visste hvilke regler som gjaldt, og at hun med vilje krysset ja på spørsmål om hun var aleneforsørger

– Dette gjorde hun for å få penger hun ikke hadde krav på. Det er på det rene at hun i perioden fikk gjentatt informasjon om sine rettigheter og plikter som mottaker av stønad. Hun må ha blitt påmint om at hun ikke hadde krav på penger når hun bodde med barnas far.

Kvinnens forklaring om at hun ikke visste hvem barnas far var, tror ikke påtalemyndigheten på.

– I seg selv er det svært lite troverdig at hun har bodd sammen med denne mannen og hatt intim kontakt med ham på tidspunktene barna ble unnfanget, men ikke skjønt at han var faren, sa aktor Oda Karterud.

– Det er helt klart at hun visste hvem som var faren, og at hun forsøkte å skjule det for å lure Nav til å gi henne penger.

Må betale tilbake
Aktor Karterud la ned påstand om at kvinnen må dømmes til fengsel i ett år og tre måneder, hvor fem måneder av straffen blir betinget fengsel.

– Det dreier seg om et stort beløp, og bedrageriet har holdt på i lang tid. Hun har vist et fast og vedvarende forsett om å bedra Nav.

I tillegg la hun ned påstand om at kvinnen må betale drøye 440.000 kroner i erstatning til Nav. Fra før har hun et erstatningskrav på cirka 520.000 kroner fra Nav. Nær 200.000 av dette har hun allerede betalt ned.

– Meget alvorlig sak
Kvinnens forsvarer – Kjell-Ove Engeseth – pekte på at han synes det er rart at Nav ikke tidligere fanget opp at kvinnen bodde sammen med en mann som kunne mistenkes å være barnas far.

– Dette er en meget alvorlig sak, og Nav kunne ved et enkelt søk i folkeregisteret ha brakt på det rene at tiltalte bodde sammen med en mann. De burde hatt rutiner for å oppdage dette.

– Jeg sier ikke at dette fratar henne skyld, men Nav må også kunne bebreides, sier Engeseth videre.

– Dreier seg om kunnskap
Forsvareren satte også spørsmål ved om klienten forsto hva hun gjorde.

– For henne dreier dette seg om kunnskap og forståelse. Er det riktig å si at hun har gjort det forsettlig, eller har hun kun handlet grovt uaktsomt, spurte han seg foran retten.

Engeseth ba så om at klienten hans frifinnes.

Nav ønsker ikke å kommentere forvarer Engeseths utspill.

 – NAV kommenterer ikke saker som er under behandling i retten, sier Sverre Lindahl, direktør i Nav Kontroll.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere