*Nettavisen* Nyheter.

– Lagrede våpen vil sende signal til Russland

- INGEN FARE: Russlands statsminister Vladimir Putin har sagt at landet ikke er noen fare for Nato. Foto: Alexander Nemenov (Afp / NTB Scanpix)

Lagring av amerikanske stridsvogner og andre tunge våpen i Øst-Europa vil sende et tydelig signal til Russland, mener statsviter.

14.06.15 11:47

Mark Galeotti ved New York University framholder at den foreslåtte våpenlagringen vil være et signal om at Russland nærmer seg en «rød linje» som ikke må krysses.

– Dette dreier seg i bunn og grunn om politikk, sier han til avisa New York Times.

Avisa meldte lørdag at USA vurderer å lagre utstyr som vil være tilstrekkelig for 5.000 amerikanske soldater i baltiske land og andre land i Øst-Europa. Utstyret vil omfatte stridsvogner og andre militære kjøretøyer.

– Kan ikke vente i uker
Søndag bekreftet Polens utenriksdepartement at landet er i dialog med USA om å opprette militærlagre.

Slike tiltak vil kunne berolige østeuropeiske land som er bekymret for hva Russland kan finne på etter at landet annekterte den ukrainske Krim-halvøya.

– Hvis noe skjer, kan vi ikke vente i dager eller uker på mer militært utstyr, sa Latvias forsvarsminister Raimonds Vejonis i et intervju i forrige uke. Han vil overta som latvisk president neste måned.

Blir flyttingen av utstyret en realitet, blir det første gang USA lagrer tunge våpen i de nye NATO-landene i Øst-Europa som var på Sovjetunionens side under den kalde krigen.

Avtalebrudd?
Russland vil høyst sannsynlig oppfatte tiltaket som et brudd på intensjonen i en avtale inngått mellom NATO og Russland i 1997, ifølge New York Times. Dette skal være årsaken til at NATO-våpen ikke er blitt passert permanent i østeuropeiske land tidligere.

I avtalen het det at forsvarsalliansen ikke skulle utplassere permanente bakkestyrker i land nær Russland i sikkerhetssituasjonen som rådet da avtalen ble inngått og i overskuelig framtid.

Mange i NATO mener imidlertid at Russlands rolle i Ukraina-konflikten har gjort avtalen lite relevant.

Putin beroliger
I etterkant av annekteringen av Krim-halvøya og kamphandlingene i Ukraina har Russlands president Vladimir Putin gjentatte ganger forsikret at Russland ikke utgjør noen fare for NATO.

– Bare en sinnssyk person, og da bare i en drøm, kan se for seg at Russland plutselig skulle angripe NATO, sa Putin i et intervju med avisa Corriere della Sera før han besøkte Italia denne uken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag