RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tor Richardsen (Scanpix)

– Like farlig som å drikke

Sist oppdatert:
Myndighetene ville hemmeligholde forskningsrapporter som viser at det er livsfarlig å snakke i mobilen mens du kjører.

Da en forskergruppe fra National Highway Traffic Safety Administration i USA fant ut at det var nesten like farlig å kjøre med promille som å snakke i mobilen når du kjører, bestemte amerikanske myndigheter seg for å legge lokk på hele forskningsrapporten.

De ville ikke at Kongressen skulle bli sure.

Nå er rapporten lagt ut på hjemmesidene til NY Times.

Resultatene taler for seg selv.

Les rapporten her! (Ekstern lenke)

I rapportens konklusjon heter det blant annet at føreregenskapene til sjåføren går merkbart ned, at man tar svekker evnen til risikovurdering og at beslutningsevnen blir dårligere.

Dette gjelder både dersom ved hånholdt mobil og bruk av såkalt hands-free.

Konklusjonen avslutter med å slå fast at «disse endringene er symptomatiske for potensielle sikkerhetsrelaterte problemer.»

- Dette er et problem som kan være like alvorlig som promillekjøring, og myndighetene forsøker å skjule det, sier Clarence Ditlow, leder for Center for Auto Safety til NY Times.

Dreper hundrevis
Årsaken til at forskerne mener det er like farlig å bruke hands free som å holde mobilen i hånden, er at begge deler sees på som såkalt multi tasking. Det vil si at man gjør flere oppgaver samtidig.

Det er dette som går utover kjøreegenskapene.

I rapporten hevdes det at motorførere som snakker i telefonen mens de kjører har fire ganger større risiko for å bli innvolvert i en ulykke som de som ikke snakker i telefonen. Det plasserer dem på samme sted på risikoskalaen som en som har 0,8 i promille. Promillegrensen i Norge er til sammenligning 0,2 promille.

Og ifølge forskerne har det også fatale følger. Ifølge rapporten skal hele 955 mennesker ha dødd i bilulykker i USA i 2002 som følge av mobilbruk i bil. Skadeantallet stoppet på 240 000 mennesker.

Seks år senere er mobilen bare enda mer utbredt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere