RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Lite sannhet i kongedrama

Foto: Ole Kaland (NRK)
Sist oppdatert:
NRK får kritikk for sin fremstilling av dramaserien «Harry & Charles»

(SIDE2): NRKs dramaserie «Harry & Charles» er en av julens store dramasuksesser – men statskanalen får kritikk fra blant andre kongebiograf Tor Bomann-Larsen for hvordan de har presentert serien. Dette melder Aftenposten i dag.

Les Side2s anmeldelse av serien her.

– Problemet er at NRK dobbeltkommuniserer. Serien utgir seg for noe annet enn det den er, nemlig en dramaserie på fritt grunnlag. Hvis man legger den historiske korrektheten til grunn, blir denne historien falsk, sier Bomann-Larsen til avisen.

- Hårene reiste seg
Også forfatter Ketil Bjørnstad, som har skrevet flere biografiske romaner, stiller seg kritisk til NRKs holdning til materialet.

– Etter mitt skjønn må grunnlaget bygge på fakta. Jeg synes det er skamløst å ta levende personer og dikte fullstendig fritt. Hårene reiste seg da jeg hørte seriens forfatter Jonas Cornell si at 90 prosent er fiksjon og ti prosent er fakta. Da synes jeg NRK er i ferd med å ødelegge en viktig sjanger, sier Bjørnstad til Aftenposten.

Fokus på kjærlighetsforhold
Manuset til NRK serien, som ble avsluttet i går, er skrevet av svensken Jonas Cornell. Han sier selv at han bygger manuset på egne kilder, men Dagbladet skriver at mye kan tyde på at noe av innholdet stammer fra de to første bøkene i Tor Bomann-Larsens serie om Norges første kongepar i moderne tid.

Mye kritikk rettes blant annet mot femstillingen av prins Carls forhold til kammerpiken Tulle. I serien fremstår deres relasjon som en kjærlighetshistorie – som blir et motiv i dragkampen om tronen. Dette skal være et nytt motiv som det ikke skal være belegg for.

Skuffet over kritikken
Dramaserien regissør, Marit Moum Aune, er skuffet over kritikken og mener de ikke gjør noe mer ekstremt enn det som er vanlig i drama.

– Manusforfatteren Jonas Cornell er en nestor i svensk film. Vi har selvfølgelig gjort et ekstremt grundig arbeid, vi har blant annet samarbeidet tett med en norsk historieprofessor. Hvis man ikke aksepterer de små forandringene vi har gjort, blir det vanskelig å lage fiksjon om kjente personer. Det var også store diskusjoner i England om filmen The Queen, sier hun til Aftenposten.

Side2 anmeldte tidligere denne måneden serien, og anmelderen ga den terningkast fem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere