RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Må snakke mer om spontanabort

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Inga Marte Thorkildsen opplevde tabuet da hun selv mistet barnet hun bar på.

(SIDE2:) Stortingsrepresentanten Inga Marte Thorkildsen (33) fikk oppmerksomhet denne uken fordi det ble klart at hun er fem måneder på vei med sitt første barn.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Heldig
- Jeg føler meg veldig heldig. Jeg vet det er mange som gjerne skulle vært gravide. For meg har det vært knyttet mye ambivalens til fødselen, mange doble følelser. Man mister jo helt kontrollen. Plutselig er det noe annet som styrer deg og hverdagen, sa Thorkildsen til Dagbladet.

Til Magasinet lørdag sier hun at hun gjerne skulle holdt graviditeten utenfor offentligheten. Tidligere har hun mistet et barn langt på vei i svangerskapet. Men med en kommende valgkamp var det ikke spesielt enkelt å skjule en voksende mage.

Det er også for å bryte tabuet om spontanabort hun nå snakker ut.

- Det er en mismatch mellom hvor vanlig det er og hvor vanskelig det er å snakke om spontanabort, sier gravide Inga Marte Thorkildsen.

- Et stort tabu
Thorkildsen sier også at hun har vært usikker på om hun skal snakke om at hun tidligere har mistet et barn ganske langt på vei i svangerskapet. Men at hun har bestemt seg for å fortelle det fordi det er så lite fokus på spontanaborter blant kvinner. Opp mot tre måneder lærer alle at det ikke er sikkert om man vil beholde fosteret man bærer på, men dertil forventes det også at man skal ta det ganske greit om det går galt.

- Jeg tror det er lett å tenke at det er din egen feil. «Jeg skulle ha jobbet mindre.» «Jeg skulle ikke tatt det glasset med vin før jeg visste at jeg var gravid.» «Jeg skulle ikke gjort ditt eller datt», sier hun videre.

Bjørn Backe, overlege ved St. Olavs hospital sier til Dagbladet lørdag at det er lite man kan gjøre for å hindre at kvinner spontanaborterer, men at ultralyd kan vøre en fin hjelp til å sortere bort mye frykt og angst hos tidlig gravide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere