– Man kan lure på hva man driver med i Bergen

Sjokkert: Finn Abrahamsen var i mange år leder for drapsavsnittet i Oslo. Nå driver han privat etterforskning. Han er svært kritisk til hordalandspolitiet. Foto: Scanpix

Sjokkert: Finn Abrahamsen var i mange år leder for drapsavsnittet i Oslo. Nå driver han privat etterforskning. Han er svært kritisk til hordalandspolitiet. Foto: Scanpix

Krimekspert og mangeårig leder for drapsavsnittet i Oslo er sjokkert over at en ny politiskandale er under emning i hordalandspolitiet.

29.04.15 18:23

(Bergensavisen): – Helt utrolig. Jeg ble sjokkert da jeg hørte om den nye saken. Man kan lure på hva man driver med i Bergen, sier Finn Abrahamsen til BA.

Nok en gang har hordalandspolitiet innrømmet dårlig etterforskning i en sak som først ble henlagt.

En 41 år gammel mann døde i en leilighet i Salhusveien i 2012. Tre år senere er to menn på 26 og 35 år siktet for forsettlig drap. Politiet konkluderte først med at det dreide seg om en overdose trass i flere ubesvarte spørsmål.

Politiet beklager den dårlige etterforskningen i 2012.

– Må tas seriøst
41-åringens eiendeler var forsvunnet, flere hadde stukket av fra leiligheten og leietakeren (26), som nå er siktet, ville ikke forklare seg. Politiet fikk også tips om at 41-åringen kunne være drept.

Alt dette får krimekspert Abrahamsen til å lure på om det finnes flere lignende saker i bergenspolitiets arkiver.

– Dødsfall i rusmiljøet er krevende å etterforske. Man må alltid ta høyde for at det kan ligge noe straffbart bak, og derfor må slike saker tas seriøst. Jeg får nesten inntrykk at man ikke vil etterforske slike saker i Bergen, sier Abrahamsen til BA.

Saken ble først etterforsket av politistasjonen i Åsane.

Abrahamsen sier slike mistenkelige dødsfall må dedikeres til spesialavdelinger med riktig kompetanse, og ikke lokale stasjoner som knapt nok kan etterforske hverdagskriminalitet.

– Jeg får inntrykk av at det sitter en selvopptatt ledelse i hordalandspolitiet som ikke har faglig kompetanse, sier Abrahamsen til BA.

Skal innom statsadvokaten
I går meldte TV 2 at statsadvokaten i Hordaland vil gå gjennom alle dødsfall politiet har rykket ut til siden årsskiftet. Påtalemyndigheten vil se hvordan politiet håndterer slike saker.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen preseserer i dag at dette ikke er en «granskning» av hordalandspolitiets etterforskning av dødsfallsaker.

Det han uttalte seg om er den ordning Riksadvokaten tok innitiativ til i fjor høst, om at alle etterforskede dødsfall skal avgjøres av en statsadvokat.

Det var en politimann i en lederstilling som tok initiativet til en ny etterforskning av saken i Salhusveien i februar i fjor.

Meldt til Spesialenheten
Politiadvokat Trond Eide sier det ikke er de samme personene som var sentrale i den mye omtalte Monika-saken.

På grunn av den mangelfulle etterforskningen valgte politiet selv å rapportere saken til Spesialenheten for politisaker.

Spesialenheten skal vurdere om hordalandspolitiet har begått tjenesteforsømmelse eller andre kritikkverdige og straffbare forhold i forbindelse med etterforskningen som endte med henleggelse.

I Monika-saken endte det nylig med en foretaksstraff på 100 000 kroner.

Leder for Spesialenheten region vest, advokat Ellen Eikeseth Mjøs, bekrefter overfor BA at de har vært i kontakt med politiet om saken i Salhusveien.

– Vi har ikke startet regulær etterforskning.

– Hvorfor ikke?

– Det er mange hensyn å ta, blant annet hensynet til den etterforskningen som politiet selv har gjenopptatt, sier Mjøs.

Les flere saker fra BA her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.