*Nettavisen* Nyheter.

– Mandag vil ukrainske soldater ses som okkupanter

Ukrainske soldater på vakt utenfor en administrasjonsbygning i Mariupol i Øst-Ukraina. Foto: Alexander Ermochenko (reuters/NTB scanpix)

En separatistleder sier ukrainske styrker blir regnet som okkupanter.

Vesten og myndighetene i Kiev har gjort det klart at den omstridte folkeavstemningen i regionene Donetsk og Luhansk ikke vil få noe å si for regionenes status, og selv Russland og Vladimir Putin har bedt separatistene om å droppe folkeavstemningen.

Men den ble gjennomført som planlagt, og kort etter at valglokalene stengte søndag kveld hevdet valgkommisjonen i regionen Donetsk at 89 prosent hadde stemt for uavhengighet. Oppmøtet skal ha vært 75 prosent.

– Det viste seg å være ekstremt lett å telle stemmene siden antallet som stemte imot var ekstremt lavt og antallet ugyldige stemmer var lite, forklare kommisjonens leder Roman Ljagin. Det samlede resultatet var ikke ventet før mandag.

Vil ha hær

Denis Pusjilin, den prorussiske separatistlederen i Donetsk, sier de vil opprette en egen hær når valgresultatet er klart. Han slår også fast at ukrainske styrker fra da av vil være regnet som okkupanter.

De færreste har trodd at avstemningen vil ende med noe annet enn et ja på spørsmålet om selvstyre. Meldingene om fusk er flere, og makthaverne i Kiev hevder resultatet var klart på forhånd.

Samtidig kommer det svært sprikende meldinger om hvor mange som faktisk deltok i avstemningen. Russiske medier og separatistledere melder om en deltakelse på opp mot 80 prosent flere steder. Kommisjonsleder Roman Ljagin innrømmer imidlertid at få møtte opp i enkelte kretser.

Valgdeltakelsen skal for eksempel ha vært 20,6 prosent i Slavjansk og 20,9 prosent i Mariupol.

Vage stemmesedler

New York Times-journalisten Christopher John Chivers skrev på Twitter at valgurnene, som var gjennomsiktige og enkelte steder plassert på fortauene, var fulle av ja-stemmer, mens oppmøtet i valglokalene var relativt lavt.

Ukrainske Kyiv Post meldte om det samme. Avisens utsendte meldte at en valgurne i Luhansk var full av ja-stemmer, til tross for at de ennå ikke hadde sett noen velgere i lokalene. Det har også kommet meldinger om nei-stemmer som ble ødelagt i valglokalene.

De prorussiske separatistene har allerede erklært uavhengighet for Folkerepublikken Donetsk, og på de hjemmelagde stemmesedlene står det kun: «Støtter du avgjørelsen om selvstyre, som Folkerepublikken Donetsk har tatt?» Det presiseres ikke nærmere hva det innebærer.

– Det blir krig

I Slavjansk brøt det ut sammenstøt rundt et TV-tårn i utkanten av byen kort tid før stemmelokalene åpnet søndag. Søndag kveld kom det meldinger om at ukrainske soldater hadde skutt mot en folkemengde i Krasnoarmeisk. Ut over det har det vært relativt få meldinger om vold i forbindelse med den kontroversielle avstemningen.

Zjenja Denjesj, en 20-årig student, møtte tidlig opp for å stemme i byen, men han ser ikke lyst på framtida etter valget.

– Det kommer fortsatt til å bli krig, sa han dystert.

I nabobyen Mariupol, der det var kraftige kamper forrige uke, var det bare åtte stemmelokaler som skulle betjene en halv million velgere. Her meldte internasjonale medier, blant dem BBC, om lange køer utenfor.

– Uten verdi

Norges utenriksminister Børge Brende (H) kritiserer separatistenes avstemning og framhever viktigheten av presidentvalget i Ukraina senere denne måneden.

– Avstemningen er ulovlig etter ukrainsk lov, og kan ikke regnes som legitim. Dessverre frykter jeg at avstemningen vil bidra til fortsatt uro øst og sør i Ukraina, sier Brende.

– Det er viktig for den videre utviklingen at innbyggerne i hele Ukraina får si sin mening og stemme ved presidentvalget om to uker. Alle parter har ansvar for å bidra til at valget kan gjennomføres på en betryggende måte, sier Brende.

Den norske utenriksministeren mener separatistene og den russiske regjeringen har ansvaret for at situasjonen ikke forverres ytterligere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.