RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Crestock.com)

– Mannen bør heller ikke drikke alkohol

Sist oppdatert:
– Naive kvinner lar mannen drikke alkohol under svangerskapet, sier overlege.

(SIDE2): En ny undersøkelse fra Helsedirektoratet viser at menn har mindre kunnskaper enn kvinner om skadevirkningene som alkohol har på fosteret.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

– Kvinner er mer opptatt av helse i svangerskapet enn det mannen er, forteller professor og overlege Rolf Lindemann ved barneklinikken ved Ullevål universitetssykehus.

Menn: Ok å drikke
Side2 har fått tilgang til den ferske befolkningsundersøkelsen fra Helsedirektoratet.

Den viser også at mens kun to av ti kvinner mener det er greit at en gravid kvinne tar et glass øl eller vin i et selskap, så svarer hver tredje mann det samme.

– Kvinner er nok mer opptatt av barnets helse enn menn er, fordi det er kvinnen som bærer barnet i magen. Mannen tenker kanskje mest at han skal bli far, sier Lindemann.

– Liten kunnskap
Det er mye usikkerhet rundt skadevirkningene som alkohol har på fosteret. Derfor gjelder ett råd framfor alt.

– Ingen vet hvor farlig selv litt alkohol er for barnet. Vi vet at det er skadelig, men vi vet ikke hvor mye eller hvor lite som er grensen. Derfor er det bare en ting å gjøre under graviditet; ikke drikke alkohol i det hele tatt, sier Lindemann.

Men undersøkelsen viser at det ikke bare er hos menn at uvitenheten er stor.

– Vi har undersøkelser som viser at 80 prosent av kvinner som ønsker og prøver å bli gravide fortsetter å drikke alkohol helt fram til de finner ut at de er gravide. Det er da helt tydelig at de ikke vet nok om hvor skadelig alkohol kan være for barnet, sier Lindemann.

Skader fosteret
Og det er ikke mye drikkingen som skal til før fosteret kan ta skade av det.

– Hvis kvinner drikker alkohol mens de forsøker å bli gravide, kan det gjerne gå flere uker hvor de har drukket mens de allerede har vært gravide, sier Lindemann.

Men det er ikke bare kvinnene som bør avstå fra å drikke alkohol under svangerskapet, mener Lindemann.

– Mannen bør avstå
Befolkningsundersøkelsen viser også at det er flere menn enn kvinner som mener at mannen bør redusere sitt alkoholforbruk hvis kvinnen er gravid.

– Dette handler om solidaritet fra mannens side. Hvis mannen drikker alkohol er det veldig lett at kvinnen tar seg et glass samtidig. Derfor bør mannen og kvinnen gå sammen om et alkoholfritt svangerskap, forklarer Lindemann.

– Ikke lur deg selv
Lindemann mener det blir helt galt om mannen skulle benytte kvinnen som sjåfør. Han tror mange kvinner er naive når de tror at de vil klare å avstå fra alkohol under hele svangerskapet, samtidig som mannen drikker.

– Det er veldig lett å lure seg selv. Kvinner tror gjerne at de er såpass sterke at de klarer å si nei, men vi vet at det er betydelig mye vanskeligere å avstå fra alkohol hvis mannen drikker, forteller Lindemann.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere