*Nettavisen* Nyheter.

– Måtte velge mellom livet og døden

Foto: (Privat)

Roger Torpen begynte å ruse seg som 11-åring, men nå vil han hjelpe andre.

15.02.12 14:55

(SIDE2): 24 år gamle Roger Torpen valgte livet.

Følg Side2 på Facebook – klikk her!

Ingen respekt
I dag bor 24-åringen utenfor Molde og har delt foreldrerett for sin snart to år gamle sønn, men det er ikke mange år siden alt var helt ute av kontroll. Roger har hatt en tøff oppvekst preget av barnevernssaker, omsorgssvikt og rus. Nå er narkotika og alkohol byttet ut med friluftsliv og drømmer.

– Å sove ute i minus førti grader gir mer enn å stjele førtitusen kroner, sier Roger Torpen til Side2. Han forteller at han begynte å ruse seg allerede som 11-åring, og at rusen ble en flykt fra omsorgssvikt og andre problemer.

– Jeg var barnevernsbarn fra jeg fra to år til jeg var 11 år, og igjen når jeg var 13 år til jeg fylte 18. Da jeg var 11 år begynte jeg å ruse meg på alkohol og ritalin, ADHD-medisiner, forteller Roger.

Det var ingen som forklarte guttungen om respekt eller satte grenser. Stjeling og heleri ble en del av hverdagen, Roger gjorde alt for å få tak i penger til dop.

– Jeg gjorde hva jeg ville, jeg hadde ingen grenser. For å få respekt fra andre brukte jeg vold. Jeg kunne bare stikke av hvis jeg ville sier han.

Les også:

Les artikler om studier og karriere på
Side2s utdanningsspesial: Drømmefabrikken

Måtte velge
Starten på vendepunktet kom da han ved en «misforståelse» satte en heroinsprøyte. Roger hadde nemlig reist inn til Oslo for å skaffe seg amfetamin og der traff han en selger som skulle få tak i dette. I stedet fikk han heroin, noe som kunne ha gått riktig ille.

– Bare en bitte litt større dose ville tatt livet av meg. Det eneste jeg husker er at jeg våkner opp på et ukjent sted. Alt jeg hadde på meg er stjålet – mobilen min, penger og lommebok. Nå var det nok. Jeg måtte velge døden eller livet, forteller Roger.

Han valgte livet. Nå er det friluftsliv og naturopplevelser som gir det tidligere problembarnet det kicket han trenger. Blant annet er hundekjøring blitt en stor del av livet hans.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ut på ekspedisjon
I 2014 er planen å reise ut på en større ekspedisjon i Sikhote-Alin i Russland. Roger forteller at han tar med seg noen av hundene sine ut på en fire-seks måneders tur ute i villmarken som han selv skal dokumentere med et filmkamera.

– Dette prosjektet er det som gir livet mitt en mening og jeg ønsker å være et forbilde for alle der ute som har et håp om å gjøre sin drøm til virkelighet, påpeker Roger.

– Det er jo helt jævlig å tenke på at jeg skal være borte ifra sønnen min i flere måneder. Men man må følge drømmen sin og derfor gir jeg meg selv lov til å dra.

Roger sier at han skal filme alt selv og at han allerede har avtaler med flere produsenter. Han har også blitt intervjuet av NRKs Norge Rundt og skal i februar på TV2-programmet «God morgen Norge» for å snakke om turen.

Les også:

Ta Side2s karrieretest her.

Roger har blant annet deltatt på villmarkskurs med Lars Monsen og den kjente ekspedisjonsfareren er en av inspirasjonskildene til 24-åringen.

– Lars Monsen og Jarle Andøy er noen av de jeg har stor respekt for. Men også de gamle gutta som for eksempel Helge Ingstad gir meg stor inspirasjon. Dette er mannfolka som forlot de trygge jobbene sine i Norge og heller fulgte sine drømmer om å reise til Alaska for å bli pelsjegere.

– Skole passer ikke for alle
Roger mener at man må følge sine egne drømmer. Det gjelder å finne ut hva man er god på.

– Noen passer til å gå på skole, noen passer ikke. Jeg var definitivt en som ikke passet til å sitte rolig på skolebenken, forklarer han

– Jeg har bare fullført grunnkurs på mekaniske fag, men allikevel har jeg hatt en god lønn de siste årene. Har du for eksempel førerkort kan du få deg jobb som postbud eller drosjesjåfør.

Roger mener det er viktig å fram budskapet om at det alltid finnes muligheter, man må bare begynne et sted.

– Er det liv er det håp, avslutter eventyreren.

Spørsmål om karriere og utdanning? Få svar her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.