– Misvisende solkremtest

Foto: Crestock

Kosmetikkleverandørenes Forening retter kritikk mot miljøgift-kontrovers.

19.06.09 13:47

(SIDE2): Kosmetikkleverandørenes Forening (KLF) reagerer på Grønn Hverdags solkremtest og mener den er misvisende.

Tirsdag omtalte Side2 en ny undersøkelse utført av Grønn Hverdag, hvor 72 solkremer som selges på det norske markedet er undersøkt. Produktene ble vurdert og rangert etter innhold av helse- og miljøbelastende stoffer. Resultatet viste 12 miljøverstinger og 17 trygge valg.

BAKGRUNN: Er det gift i din solkrem

«(...) testen fokuserer på helse- og miljøbelastende stoffer uavhengig av mengden av slike stoffer i produktet. Dette gir et misvisende bilde», skriver foreningen på sine nettsider.

– Ikke mulig å vurdere
Videre hevder de at det ikke er mulig å vurdere helse- eller miljøeffekter av et produkt på grunn av tilstedeværelse av et stoff alene, men at det er eksponering og mengde som er avgjørende for stoffets virkning – enten det gjelder miljø eller helse. Dette kan heller ikke leses ut fra ingredienslisten på et produkt.

Grønn Hverdag er spesielt opptatt av «siloksaner», men ifølge KLF slo mattilsynet fast senest i desember 2008 at disse stoffene ikke er forbundet med helsefare i kosmetikk.

Les mer om dette her: Siloksan i kosmetiske produkter

Solbeskyttelse viktigst
KLF mener at solkremer først og fremst skal beskytte mot skadelige virkninger av UVA- og UVB-stråler, noe Grønn Hverdags test ikke sier noe om.

Tar ikke produktene av markedet
Flere av utsalgsstedene bekrefter overfor Side2 at de fortsatt vil selge solkremene de fører, også dem som havnet på Grønn Hverdags verstingliste. Både Apotek1 og Alliance Apotek påpeker i likhet med KLF at testen ikke tar hensyn til solbeskyttelse, og at de opererer innenfor norske myndigheters anbefalinger.

LES HELE SAKEN: Fortsetter å selge versting-solkrem

Leserne mener
I saken over har også leserne gitt en indikasjon på hvordan de reagerer på solkremtesten. De fleste tar til seg resultatene i Grønn Hverdags test og 76 prosent (i skrivende stund) oppgir at de vil unngå solkremene som påstås å inneholde miljøgift. Avstemningen er imidlertid ikke representabel, og resultatene kan ikke generaliseres.

Kosmetikkindustrien i samarbeid med norske myndigheter har pågående undersøkelser som dreier seg om eventuelle miljøeffekter fra bruk av siloksaner. Resultatene forventes ferdigstilt innen utgangen av 2009.

Svarer på kritikken
Grønn hverdag svarer på kritikken og mener imidlertid at den ikke holder mål. De synes det er bedre å være føre var. Les mer her.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.