*Nettavisen* Nyheter.

– Nå blir det kraftige demonstrasjoner i Brasil

FORVENTER OPPRØR: En mann ble tatt av politiet under Brasil Tyskland kampen i går. Brasil-eksperter forventer flere slike situajsoner fremover. Foto: Yasuyoshi Chiba

Nå som fotballfesten snart er over, vil oppmerksomheten igjen vende seg mot landets sosiale problemer, mener Brasil-eksperter.

- Tapet mot Tyskland var en katastrofe. I løpet av de nærmeste dagene, når skuffelsen etter tapet har lagt seg, kommer det nok til å bli kraftige demonstrasjoner, sier den svenske journalisten og forfatteren Henrik Brandão Jönnson på telefon fra Rio de Janeiro til NTB.

Jönnson har bodd i Brasil i tolv år og dekker Latin-Amerika for den svenske avisa Dagens Nyheter.

- Brasil har store sosiale problemer, og folk er forbannet. Den sosiale uroen vil nå øke, fastslår Jönnson.

Fotballfesten snart over

Støvet har så vidt begynt å legge seg etter nederlaget tirsdag kveld. Det er foreløpig ikke meldt om store opptøyer, selv om det sto 7-1 før gråtende spillere fra Brasil kunne forlate banen.

- Men det er viktig å huske på at det har vært demonstrasjoner i løpet fotball-VM, sier Brasil-ekspert og forfatter av boka «Brasil – Kjempen våkner» Torkjell Leira til NTB.

Leira forteller at demonstrasjonene under fotball-VM ikke har fått mye oppmerksomhet i internasjonal eller brasiliansk presse – de har blitt overdøvet av den store folkefesten arrangementet har vært.

- Men nå som festen snart er over, vil oppmerksomheten om landets sosiale problemer øke, selv om jeg ikke tror det blir nye store protester, sier Leira.

Han understreker at demonstrasjonene i forkant av og under fotball-VM, ikke handler om fotball-VM i seg selv, men om pengesløseri og feilprioriteringer.

- Demonstrantene krever bedre offentlig helsevesen, bedre offentlige skoler og bedre offentlig transport. Landets innbyggere krever et mer rettferdig Brasil, og fotball-VM har derfor blitt en skyteskive for folket, sier Leira.

Valg i oktober

I oktober er det valg i Brasil – verdens fjerde største demokrati. Brasils president Dilma Rousseff ligger fortsatt foran på meningsmålingene, men Jönnson mener det raskt kan endre seg.

- Den sosiale uroen og trykket fra befolkningen mot Rousseff kommer til å tilta fram mot valget. Hun må nok endre sin politikk for å bli gjenvalgt, sier Jönnson.

Brasils fotball-VM er anslått å koste rundt 11 milliarder dollar – nesten 70 milliarder norske kroner, ifølge Reuters.

Leira sier arrangementet ikke har bidratt til å løse landets sosiale problemer.

- Det private skulle betale, og det skulle investeres i infrastruktur. Isteden har det offentlige måttet ta hovedregningen, og investeringene har gått til stadioner – ikke til infrastruktur som folk flest har nytte av, sier Torkjell Leira. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag